POLITIKA

Pokrenuta “Informativna kampanja o liberalizaciji viznog režima”

Premijer Kosova Albin Kurti danas je na prištinskom Trgu Skenderbeg pokrenuo “Informativnu kampanju o liberalizaciji viznog režima”, koja za Kosovare stupa na snagu 1. januara 2024. godine, javlja Anadolu.

Na otvaranju kampanje građanima Kosova podeljeni su leci za podizanje svesti, kako bi dobili potrebne informacije i u potpunosti razumeli šta treba da poseduju kada odluče da putuju u zemlje Schengenske zone.

Kurti je rekao da je proces liberalizacije viznog režima predugo trajao i da je kasnio za građane Kosova. Kurti je rekao da je ovaj proces zasluga svih građana i da su borba protiv kriminala i korupcije među razlozima za postizanje ukidanja viznog režima za Kosovo.

“Građani, svi mi, moramo da budemo oprezni, jer kršenje pravila, čak i pojedinačno, može dovesti do novčanih kazni i zabrane ulaska u Schengen zonu. Čestitam još jednom za ovo veoma veliko dostignuće za našu zemlju i od sada ćete moći slobodno da putujete, nešto što smo odavno zaslužili, ali stupa na snagu i sprovodi se od 1. januara sledeće godine“, istakao je Kurti.

U ovoj kampanji, između ostalog, najavljeno je da vizna liberalizacija ima svoja pravila koja se moraju poštovati, kao što su ne prekoračenje 90 dana boravka u šengenskom prostoru u roku od 180 dana, posedovanje važećeg pasoša, svrha putovanja, dovoljna finansijska sredstva i takođe da vizna liberalizacija ne znači pravo na rad ili studiranje.

“Kršenje pravila vizne liberalizacije može dovesti do ozbiljnih posledica, uključujući novčane kazne, belešku u pasošu i zabranu ulaska u šengenski prostor do 5 godina“, kaže se u jednom od objašnjenja datih građanima.

Građani Kosova će od 1. januara 2024. moći da putuju u šengenski prostor bez viza radi kratkoročnog boravka od maksimalno 90 dana unutar šest meseci, ali bez mogućnosti zaposlenja ili studiranja.

Kosovari će moći da putuju kao turisti, u posete prijateljima ili porodici, radi učešća u kulturnim ili sportskim događajima, na poslovnim sastancima, radi lečenja, za kratkoročni obrazovni programi i slične aktivnosti.

Nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći će da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke, međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju, jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše. Bezvizni režim obuhvata i zemlje koje nisu članice EU, ali su deo šengenskog prostora – Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island.

Kosovo je trenutno jedina država Zapadnog Balkana čiji građani ne mogu da se kreću bez viza u šengenskom prostoru.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Pokrenuta #Informativna #kampanja #liberalizaciji #viznog #režima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker