NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Poziv iz Katara Netanyahuu

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Katara, izraelski premijer Netanyahu pozvan je da se fokusira na indirektne pregovore o razmjeni zatvorenika s Hamasom, umjesto da polemikom izbjegava političke krize.

U saopćenju katarskog Ministarstva vanjskih poslova, Ansari je u pisanoj izjavi odgovorio na navode izraelskog premijera Netanyahua koji kritizira Katar, koji posreduje u indirektnim pregovorima o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa.

Ansari je ocenio Netanyahuov poziv Kataru da izvrši pritisak na Hamas da oslobodi još izraelskih zarobljenika kao “napor odlaganja” i rekao:

“Izraelski premijer vrlo dobro poznaje posredničke napore Katara od prvog dana, njegovu odlučnost da okonča krizu i oslobodi zarobljenike. Humanitarna pauza u kojoj je pušteno 109 zarobljenika primjer je naše odlučnosti. To je i razlog za pregovore i sporazumi o vraćanju zarobljenika, okončanju tenzija i osiguravanju oslobađanja zarobljenika u regionu.” “Pokazalo se da je to jedino rješenje za osiguranje sigurnosti.”

Katarski ministar vanjskih poslova Ansari odbacio je Netanyahuove optužbe o posredničkim naporima njegove zemlje i naveo da je pomoć Katara Pojasu Gaze u punoj koordinaciji s Izraelom, SAD-om, Egiptom i Ujedinjenim narodima.

Navodeći da Netanyahu polemikama pokušava prevladati političku krizu u kojoj se nalazi, Ensari je nastavio sljedeće:

“Katar nastavlja svoje posredničke napore i ne obraća pažnju na polemiku i izjave izraelskog premijera, za koje se čini da je izbjegao političku krizu u svojoj zemlji. Umjesto da takve izjave daje kada to odgovara njegovoj uskoj političkoj agendi, tražimo od Izraelski premijer da se fokusira na pregovore koji će služiti sigurnosti regiona i okončati tragediju izazvanu ratom.”

U vijestima koje je emitirala izraelska televizija Kanal 12, Netanyahu je opisao posredničku ulogu Katara kao “problematičnu”, tvrdeći da “nije vršio veliki pritisak na Hamas”.

U Kairu, glavnom gradu Egipta, 13. februara održan je sastanak u okviru pregovora za novu razmjenu zarobljenika između Tel Aviva i Hamasa.

Sastanak kojem su prisustvovali zvaničnici SAD, Katara i Egipta, kao i Izraela, nije dao rezultata.

Nakon ovog sastanka, izraelski premijer Netanyahu je odbio da pošalje delegaciju na pregovore o razmjeni zatvorenika u Kairu, gdje će prisustvovati niži zvaničnici.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker