Vijesti iz Turske

Pregovori s Finskom i Švedskom nisu bili na željenom nivou

Predsjednik Republike Turkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ta zemlja, sve dok je on na njenim čelu, neće dozvoliti da zemlje koje podržavaju terorizam postanu članice NATO-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u razgovoru s novinarima na povratku iz Azerbejdžana rekao da pregovori Turkiye, Švedske i Finske nisu bili na željenom nivou. Riječ je o pregovorima koje su delegacije tri zemlje vodile u Ankari povodom zahtjeva Švedske i Finske za prijem u NATO.

“Nažalost, razgovori naše delegacije sa Finskom i Švedskom nisu bili na željenom nivou“, naglasio je Erdogan.

Ističući kako Švedska i Finska imaju velika očekivanja od tih pregovora, Erdogan je rekao da te zemlje nisu poduzele potrebne korake u vezi s turskim zahtjevima i dodao je da teroristi čak i sada šetaju ulicama Stockholma, uz zaštitu policije.

“Ne možemo ponoviti greške napravljene u prošlosti u prijemu zemalja koje prihvataju i hrane takve teroriste unutar NATO-a koji je sigurnosna organizacija“, rekao je Erdogan.

Švedska i Finska su formalno podnijele zahtjev za ulazak u NATO 18. maja, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine, koji je počeo 24. februara. Turkiye, dugogodišnja članica alijanse, izrazila je primjedbe na njihove kandidature za članstvo, kritizirajući te zemlje zbog toleriranja pa čak i podržavanje terorističkih grupa.

– Borba protiv terorizma –

Turski predsjednik Erdogan je najavio da ćenarednih dana imati telefonske razgovore s ruskim i ukrajinskim kolegama Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim te je kazao da će Turkiye nastaviti da ohrabruje obje strane da održavaju kanale dijaloga i diplomatije kako bi gradili mir u Ukrajinu.

Povodom moguće nove turske sigurnosne i antiterorističke operacije na sjeveru Sirije, u blizini turske granice, Erdogan je naglasio da svako mora dati svoj doprinos u borbi protiv terorizma.

“Ako Amerika ne ispuni svoju dužnost u borbi protiv terorizma, snalazit ćemo se sami. Borba protiv terorizma se ne može učiniti traženjem dozvole za antiterorističke operacije“, poručio je Erdogan.

Turkiye graniči sa Sirijom i Irakom, a duž tih svojih južnih granica izvodila je operacije eliminacije terorističkih prijetnji koje su prvenstveno dolazile od terorista PKK-a i ISIS-a.

Turkiye se protivi saradnji SAD-a i grupe YPG/PKK na sjeveru Sirije. YPG je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK-a.

Ankara je od 2016. godine izvela niz uspješnih antiterorističkih operacija preko svoje granice u sjevernoj Siriji kako bi spriječila formiranje terorističkog koridora i omogućila dobrovoljni povratak sirijskih izbjeglica. Te operacije su Štit Eufrata (2016.), Maslinova grančica (2018.) i Izvor mira (2019.).

– Odnosi Turkiye i Izraela –

Osvrćući se na veze Turkiye s Izraelom, Erdogan je rekao da će dvije zemlje poduzeti korake za poboljšanje odnosa jer se očekuje da ministri energetike tih zemalja vode razgovore u tom pravcu.

Što se tiče veza s Grčkom, Erdogan je još jednom kritikovao grčkog premijera Kyriakosa Micotakisa zbog njegovih komentara o Turkiye tokom nedavne službene posjete SAD-u.

“Turkiye je raskinula svoje Strateško vijeće na visokom nivou s Grčkom jer Micotakis više nije sposoban da se nosi s tim“, rekao je Erdogan.

Dok je bio u Washingtonu, Micotakis se zalagao protiv toga da SAD prodaju Turkiye 40 borbenih aviona F-16 i skoro 80 kompleta za modernizaciju njene postojeće zračne flote.
Source link
#Pregovori #Finskom #Švedskom #nisu #bili #željenom #nivou

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker