NAJNOVIJE VIJESTIZDRAVLJE

Prilikom kihanja, oslobađamo 100 hiljada čestica koje sadrže viruse

Sezona je respiratornih virusa, prehlada, koronavirusa.. U domovima zdravlja širom Bosne i Hercegovine povećan je broj pacijenata koji se žale na dugotrajna akutna respiratorna oboljenja.

Samo neki od simptoma koje pacijenti osjete su osjećaj slabosti, malaksalosti, bol u kostima i mišićima, jeza i groznica. Sve je češća i visoka tjelesna temperatura.

“Tegobe sa kojima se javljaju pacijenti su povećana tjelesna temperatura iznad 38 stepeni. Čak nam dolaze i visoko febrilni iznad 39 stepeni. Obično to bude praćeno simptomima hunjavice, pojačanom sekrecijom iz nosa”, navodi doktorica Kenana Ljuca iz Doma zdravlja Stari Grad.

Karakteristično je, kažu ljekari, i nakon provedene simptomatske ili antibiotiske terapije, ostaje produženi osjećaj umora i oslabljenog apetita kod velikog broja pacijenata.

“Na to se građani mnogo žale. Nije sama bolest to što utiče na takvo stanje. Tu je pojačan stres, kraj je godine, gleda se da se sve stigne, povećano zagađenje u zraku, oslabljen imunitet, sve to doprinosi da imamo ovakav rezultat”, kaže Ljuca.

Zbog toga, trebalo bi zaštititi sebe. Prvenstveno, kažu stručnjaci, jačanjem imuniteta i održavanjem lične higijene.

“Higijena ruku, voditi računa da se kiše ili kašlje u maramicu. Kada kihnemo, oslobodi se oko sto hiljada čestica koje sadrže viruse i bakterije. Razviti kolektivnu svijest, da se brinemo za druge. Samo tako možemo spriječiti dalje širenje bolesti. Jačati imunitete ishranom, prirodnim preparatima, provoditi vrijeme u prirodi”, navodi ljekarka.

Naročito bi se trebale zaštititi najranjivije kategorije, a to su djeca, osobe starije od 65 godina i hronični bolesnici. Kako se ne bi razvile teže kliničke slike, ljekari pozivaju na vakcinaciju protiv gripe, kao preventivnu mjeru.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker