SPORT

Prođite Istanbulom ususret finalu UEFA Lige prvaka

Istanbul odbrojava do 10. juna kada će na Olimpijskom stadionu „Atatürk“ biti odigrana finalna utakmica UEFA Lige prvaka, jedan od najvećih sportskih događaja. Ljubitelji fudbala iz cijelog svijeta će u Istanbulu moći vidjeti puno više od fudbalskog spektakla!

Svojim zabavnim noćnim životom, historijskim mjestima, ukusnom hranom, kulturnim i umjetničkim sadržajima te širokim spektrom mogućnosti za šoping, Istanbul obećava fudbalskim navijačima fantastično putovanje. Prođite dinamičnom metropolom prije finalne utakmice i istražite sva njena iskustva!

– Festival šampiona –

Od 8. do 11. juna na istanbulskom stadionu Yenikapi za sve ljubitelje fudbala bit će održan Festival šampiona posvećen UEFA finalu Lige prvaka. UEFA Ultimate Champions Tournament 2023 bit će odigran 9. juna uz učešće UEFA ambasadora. Istog dana, zvanična turska turistička platforma za promociju turizma „GoTürkiye“ organizovat će dva seta nastupa sa DJ-evima Chrisom Luno B2B Ceausom, Guillaumeom de Kadebostanyjem i Lost Frequencies.

– Naslijeđe prošlosti –

Historijska mjesta Istanbula otvorena su milionima turista. Različite epohe i kulture civilizacija stvorile su grad na Bosforu unikatnom riznicom. Drevne gradske zidine isprepletene Mramornim morem pružaju nezaboravan pogled čiji dio su kupole Aja Sofije, minareti Plave džamije, Galata kula, hodnici Cisterne Bazilika, krovovi muzeja i vrtovi Topkapi palače, dok se na istoku bosforskog moreuza vidi Djevojačka kula.

– Magični svijet umjetnosti –

Muzeji sa drevnim artefaktima, umjetničke galerije, kulturni centri i ulice, koncertne i plesne dvorane, pravo su bogatstvo za ljubitelje umjetnosti. Kulturni kalendar u mjesecu junu prepun je različitih sadržaja moderne umjetnosti posebno u Ataturk Kulturnom centru, Santral Istanbul muzeju, kulturno-umjetničkom Muzeju Pera, Atlas Cinema kino-teatru ili muzeju savremene umjetnosti Modern Istanbul.

– Gastro gozba –

Istanbul je najprometniji gastro grad Turske. Sve ono što zamislite, ovdje možete i probati. Od svečanih večera luksuznih restorana i hotela do uličnih prodavača, turska kuhinja oblikovala se različitim kulturama koje je grad na Bosforu ugošćavao u prošlosti. Hedonistički i nutricionistički, uživanje u turskoj hrani je užitak svih čula.

– Šoping centri –

Kupovina u Istanbulu je jednostavna i usputna bilo da šetate dugim bazarima ili dizajnerskim buticima u tržnim centrima koje imaju gotovo sva istanbulska naselja. Veliki bazar i Bazar začina stoljećima su centralna mjesta za kupovinu svih vrsta proizvoda. Kompleksi nalikuju gradićima kojima svakodnevno prolaze milioni turista i na hiljade trgovaca kupujući suvenire, rukotvorine, tepihe, ukrasnu keramiku, zlato, začine i sve što je opipljivo i prodaje se na svjetskom tržištu.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Prođite #Istanbulom #ususret #finalu #UEFA #Lige #prvaka

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker