SVIJET

Projekt iračkog razvojnog puta prilika za izgradnju novog svijeta

Turkiye će imati priliku da izgradi novi svijet koracima poduzetim na Projektu iračkog razvojnog puta, koji povezuje južni Irak sa njegovom zemljom, izjavio je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći na samitu Concordia u New Yorku, gdje učestvuje na sastancima Generalne skupštine UN-a, Erdogan je rekao: “Kroz takav korak imat ćemo priliku da izgradimo novi svijet.”

“Vidjeli smo da su zemlje Zaljeva veoma odlučne. I mi smo odlučni”, rekao je.

Turski predsjednik je dodao da je tu odlučnost vidio i u SAD-u, Njemačkoj, ali i Japanu.

Upitan o ulozi Turkiye kao članice NATO-a i njenim nacionalnim interesima, kao i geopolitičkim tenzijama, Erdogan je rekao da je njegova zemlja jedna od najstarijih članica NATO-a i da je također među pet ključnih zemalja u alijansi.

“Turkiye je zemlja koja striktno ispunjava obaveze u okviru NATO-a”, rekao je Erdogan i dodao da će ta zemlja nastaviti da obavlja svoj dio posla.

Što se tiče tursko-američkih odnosa, Erdogan je rekao da Ankara i Washington imaju “višedimenzionalne odnose” u oblastima od sigurnosti do trgovine, napominjući da imaju obim trgovine veći od 32 milijarde dolara.

O svojim naporima da obnovi značajan ugovor o crnomorskom žitu, Erdogan je rekao da su tokom sastanka s ruskim predsjednikom Putinom ranije ovog mjeseca razgovarali o isporuci milion tona žitarica u afričke zemlje.

Erdogan je rekao da je predložio povećanje količine žitarica, rekavši Putinu da milion tona “nije dovoljno”. Njih dvoje su se složili da nastave proces “telefonskom diplomatijom”, dodao je Erdgoan.

Upitan o svjetskoj izbjegličkoj krizi, Erdogan je rekao da su neke zemlje, uključujući SAD i Njemačku, pozitivne u svom pristupu izbjeglicama.

Erdogan je rekao da će Turkiye, u kojoj trenutno živi skoro pet miliona izbjeglica, nastaviti da prima osobe koje su prisiljene da napuste svoju zemlju.

Dodao je da Turkiye ohrabruje siguran i dobrovoljan povratak sirijskih izbjeglica, napominjući da radi na izgradnji kuća na sjeveru Sirije uz podršku Katara.

“Završetkom trajnog stambenog zbrinjavanja milion Sirijaca će se moći vratiti u svoju zemlju, a do sada se već počelo vraćati oko 600.000”, dodao je Erdogan.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Projekt #iračkog #razvojnog #puta #prilika #izgradnju #novog #svijeta

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker