BALKANNAJNOVIJE VIJESTI

Prva proslava kineske Nove godine u Nišu: Kineski folklor i hrana oduševili građane

Niš je poslednji u nizu od pet gradova u kojima Vlada Srbije, Ambasada Kine u Beogradu i Institut za pojas i put od 21. januara organizuju proslavu Lunarne nove godine na otvorenom

Tradicionalnim plesom “Igra lavova” kroz Obrenovićevu ulicu večeras je u centru Niša počela proslava kineske Nove godine, a plesači i drugi umetnici zatim su sa građanima i zvaničnicima nastavili ka platou ispred Oficirskog doma gde je, u okviru manifestacije “Karavan prijateljstva na Putu svile” vatrometom otvoren “Festival ukusa Pojasa i puta”, javlja Anadolija.

Bogat program okupio je mnogobrojne građane koji su, osim kineskog plesa i hrane, upoznali i tradicionalne kineske veštine, kao što su slikanje šećerom, izrada portreta od papira i krpenih lutaka.

Niš je poslednji u nizu od pet gradova u kojima Vlada Srbije, Ambasada Kine u Beogradu i Institut za pojas i put od 21. januara organizuju proslavu Lunarne nove godine na otvorenom.

“Festival proleća predstavlja najvažniji tradicionalni praznik. Njegovo zajedničko proslavljanje postala je tradicionalna kulturna manifestacija između Kine i Srbije koja održava čelično prijateljstvo dva naroda”, rekao je ministar savetnik u Ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji Tian Jišu.

Dodao je da se proslava u Nišu održava prvi put, uz nadu da će se njegovi građani tako bolje upoznati sa kineskom tradicijom i kulturom.

“Niš je izuzetno značajan privredni, kulturni i obrazovni centar Srbije i predstavlja raskrsnicu puteva, kako na jugu Srbije, tako i u čitavom regionu Balkana. Mnoge kineske kompanije su otvorile fabrike u Srbiji i dale doprinos privrednom razvoju. Verujem da će Niš igrati važnu ulogu u kinesko-srpskoj saradnji”, dodao je Jišu.

Podsetio je da je u 2022. godini pokrenut direktan let od Srbije do Kine i pozvao građane da njime posete Kinu i tamo proslave narednu Novu godinu.

“Ova godina je, prema kineskom horoskopu, godina zeca. Zečevi simbolizuju snalažljivost i druželjubivost i podrazumevaju mir i spokoj. Radujemo se prosperitetu i razvoju našeg sveta u miru i harmoniji”, rekao je Jišu.

Novac prikupljen prodajom humanitarnih vaučeea na “Festivalu ukusa” namenjen je Centru za pružanje usluga socijalne zaštite „Mara“.

Ovakve proslave održane su 21. i 22. januara na Kalemegdanu u Beogradu, 23. januara u Boru, 24. januara u Novom Sadu i 25. januara u Smederevu.

Lunarna Nova godina zasniva se na ciklusima Meseca i svake godine pada na drugi datum u periodu od kraja januara do sredine februara. Njeno obeležavanje u državama od Kine do Južne Koreje i Malezije ove godine počelo je 22. januara, traje petnaest dana i najvažniji je praznik u Kini

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker