POLITIKA

Razumemo zabrinutost naših međunarodnih partnera

Premijer Kosova Albin Kurti poručio je danas da je Vlada Kosova juče obavila svoje ustavne obaveze omogućavajući novoizabranim gradonačelnicima u opštinama na severu Kosova odlazak na njihovo radno mesto, prenosi Anadolija.

U poruci građanima Kosova objavljenoj na Facebooku, Kurti je naveo da su posle polaganje zakletve u četvrtak, tri gradonačelnika izabrana na izborima 23. aprila u četiri opštine na severu Kosova, u petak imali prvi radni dan.

“Odlazak gradonačelnika na svoje radno mesto trebalo bi da bude najnormalnija moguća stvar. Objekat zgrade opštine je mesto usluživanja građana na osnovu zakona i ustava”, kazao je Kurti dodavši:

“Svesni smo i razumemo zabrinutost naših međunarodnih partnera, ali svaka druga opcija bila bi neispunjavanje ustavnih obaveza naše Vlade prema novim predsednicima, bilo bi neispunjavanje obaveza novih predsednika prema građanima Republike i onemogućilo bi pružanje osnovnih opštinskih usluga građanima.”

On je pozvao sve građane, a posebno srpske građane na Kosovu, da sarađuju s novim predsednicima i njihovim kabinetima, koji će biti multietnički, multikulturalni, višejezički i višestranački.

“Oni su izabrani i nisu protiv bilo koga, već na usluzi svima”, kazao je Kurti.

Zahvalio se pripadnicima Policije Kosovo na njihovoj profesionalnoj i državnoj odbrani vladavine prava, jer su dokazali da su spremni da profesionalno, neustrašivo i dostojanstveno služe poretku i zakonima zemlje u afirmaciji multietničkog bezbednosnog okruženja “uprkos teškim uslovima koji su izazvali grupe kojima upravlja parapolitička struktura u tom delu zemlje”.

Premijer Kurti je naveo i da su putevi na severu Kosova otvoreni i prohodni za građane te da opštine i gradonačelnici moraju vredno da rade, jer imaju mnogo posla za građane.

Specijalne jedinice Policije Kosova u petak su ušle u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kako bi omogućile novoizabranim gradonačelnicima da uđu u opštinske objekte.

Tokom sprovođenja akcije ulaska u zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, pripadnici policije sukobili su se sa demonstrantima srpske nacionalnosti koji su želeli sprečiti njihov ulazak. Policija je upotrebila suzavac kako bi ih rasterala.

U saopštenju policije se navodi da su građani bili nasilni i da su gađali policajce raznim tvrdim predmetima i šok bombama te da je pet policajaca zadobilo lakše telesne povrede, oštećena su četiri službena vozila.

Oštećeno je više civilnih vozila, među kojima su i vozila novinara, kao i tri automobila Misije EULEX.

Takođe, u pojedinim slučajevima čuli su se pucnji na različitim lokacijama.

Iz Policije Kosova je navedeno i da su određeni kriminalni pojedinci ili grupe, osim napada na službena lica i vozila, pokušali da blokiraju različite puteve šljunkom i teškim vozilima, ali policija preduzela mere za njihovo uklanjanje i čišćenje puteva u saradnji i koordinaciji s nadležnim organima.

Sjedinjene Američke Države i EU su osudili akciju kosovskih institucija da nasilno uđu u zgradu opštine i pozvali su premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Razumemo #zabrinutost #naših #međunarodnih #partnera

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker