NAJNOVIJE VIJESTISPORT

Rusija ostaje suspendovana iz Međunarodnog olimpijskog komiteta

Vijeće Suda za sportsku arbitražu nadležno za ovo pitanje odbilo je žalbu Rusije

Sud za sportsku arbitražu (CAS) odbacio je 23. februara žalbu Rusije na suspenziju iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), prenosi Anadolu.

“Vijeće CAS-a nadležno za ovo pitanje odbilo je žalbu i potvrdilo osporenu odluku, navodeći da Izvršni odbor MOK-a nije prekršio principe zakonitosti, jednakosti, predvidljivosti ili proporcionalnosti”, navodi se u saopštenju suda i dodaje da Ruski olimpijski komitet može uložiti žalbu Vrhovnom sudu Švajcarske u roku od 30 dana.

Odluku o suspenziji Rusije, MOK je donio u oktobru prošle godine jer je Ruski olimpijski komitet (ROC) priznao olimpijska vijeća za regione Ukrajine koje je Rusija okupirala – Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje.

U decembru je MOK objavio da će ruskim i bjeloruskim sportistima koji su osvojili kvotu za Ljetne olimpijske igre u Parizu 2024. godine biti dozvoljeno da učestvuju kao neutralni.

Rusija, koja je pokrenula vojnu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, nazivajući je “specijalnom vojnom operacijom”, osudila je mjeru CAS-a kao politički motivisanu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker