NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Sa sastanka Fidan – Blinken: Turkiye od SAD-a očekuje okončanje procesa odobrenja prodaje aviona F-16

Fidan i Blinken sastali su se danas u Istanbulu, a razgovarali su o bilateralnim i regionalnim temama, uključujući humanitarnu krizu u Gazi i prijem Švedske u NATO

Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan je u današnjem razgovoru sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom rekao da Turkiye očekuje od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da završe proces odobrenja prodaje aviona F-16 i da konačna odluka o prijemu Švedske u NATO donosi Velika narodna skupština Republike Turkiye, javlja Anadolu.

Fidan i Blinken sastali su se danas u Istanbulu, a neimenovani diplomatski izvor saopćio je da su dvojica šefova diplomatija na sveobuhvatan način razgovarali o odnosima Ankare i Washingtona.

Turski ministar Fidan je rekao Blinkenu da očekuju završetak procesa turske nabavke aviona F-16.

Dvojica ministara su također razgovarala o humanitarnoj krizi u blokiranom Pojasu Gaze koji je na meti izraeskih napada od 7. oktobra.

Ističući da sve veća agresija Izraela predstavlja prijetnju cijelom regionu, Fidan je naglasio da odmah treba proglasiti prekid vatre i pružiti neprekidnu humanitarnu pomoć Gazi, te je pozvao da što prije počnu pregovori o rješenju bliskoistočne krize na bazi uspostave dvije države.

Ministar Fidan je naveo i da Turkiye ne želi napetost u Crnom moru, te se osvrnuo i na napore Turkiye da osigura sigurnu isporuku prehrambenih proizvoda iz Rusije i Ukrajine na svjetska tržišta.

Tokom sastanka razgovarano je i o pregovorima između Azerbejdžana i Armenije i regionalnim pitanjima poput Sirije i Iraka.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker