SVIJET

SAD do sada poslao Ukrajini blizu 45 milijardi dolara vojne pomoći

ZEYNEP KATRE ORAN – Od kada je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost 20. januara 2021. godine, Sjedinjene Države su Ukrajini pružile 44,4 milijarde dolara vojne pomoći, dok je 43,7 milijardi dolara ove pomoći pruženo od 24. februara 2022. godine, kada je počeo rat Rusije i Ukrajine, javlja Anadolu.

SAD je vodeća zemlja u pružanju pomoći Ukrajini.

Novinar Anadolu prikupio je najnovije informacije o detaljima vojne opreme, oružja i finansijske podrške koju je SAD poslao Ukrajini.

Njemački institut za svjetsku ekonomiju Kiel, koji prati međunarodnu pomoć Ukrajini, otkrio je da su Sjedinjene Države od početka rata Ukrajini pružile pomoć u vrijednosti od približno 76 milijardi dolara, uključujući humanitarnu, finansijsku i vojnu podršku.

Prema podacima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), SAD je od početka rata Ukrajini pružio 2,6 milijardi dolara humanitarne pomoći.

Iako nema zvaničnog saopćenja iz SAD-a o vrijednosti finansijske pomoći, Kiel Institute of World Economy tvrdi da ta pomoć iznosi oko 27 milijardi dolara.

– SAD je s početkom rata poslao prvi paket vojne pomoći Ukrajini –

Američki predsjednik Biden je odobrio paket vojne pomoći od 350 miliona dolara dan nakon početka rusko-ukrajinskog rata.

Ovaj paket uključivao je malokalibarsko oružje i municiju, kao i oklopnjake i opremu za “ukrajinske branioce fronta”, navodi se u saopštenju Pentagona.

U svojoj pisanoj izjavi od 13. aprila 2022. godine, Biden je najavio da će Ukrajini pružiti 800 miliona dolara dodatne pomoći u naoružanju i odbrani.

Pentagon je najavio da će dodatna sigurnosna pomoć od 820 miliona dolara, uključujući napredne sisteme protivvazdušne odbrane, biti pružena Ukrajini u julu 2022. godine, pošto Rusija gađa infrastrukturu kao što su škole i bolnice.

Paket uključuje dva Nacionalna napredna raketna sistema zemlja-vazduh (NASAMS). Saopćeno je da je sadržavao 150 hiljada artiljerijske municije kalibra 155 milimetara i četiri dodatna radara za praćenje protiv-artiljerijske vatre. Tako je Ukrajina dobila svoj prvi NASAMS za protivvazdušnu odbranu.

– SAD su za godinu dana Ukrajini dale oružje i opremu u vrijednosti od skoro 30 milijardi dolara –

Prema podacima iz izvještaja Pentagona, SAD je ukrajinskoj vojsci dao oružje i opremu u vrijednosti od 29,8 milijardi dolara u prvoj godini rata.

Pentagon je u svom izvještaju pod nazivom “Sigurnosna pomoć koju je SAD pružio Ukrajini” objavljenom 7. septembra uključio detalje o vojnoj pomoći do sada poslanoj ovoj zemlji.

Prema izvještaju, ukrajinska vojska je dobila 300 miliona municije i granata za malokalibarsko oružje, 12 NASAMS-a, sisteme protivvazdušne odbrane Patriot, sisteme protivvazdušne odbrane i rakete HAWK, haubicu tipa “M777” koja ispaljuje 198 artiljerijskih granata od 155 milimetara i više od topova miliona topova kalibra 155 milimetara. SAD je obezbijedio i više od 500 oklopnih vozila MRAP i 186 borbenih oklopnih pješadijskih vozila Bradley.

SAD je u Ukrajinu poslao i 20 helikoptera “Mi-17”, 45 tenkova “T-72B”, rakete HARM i više od dvije hiljade visoko pokretnih višenamjenskih vozila na točkovima (HMMWV). .

– SAD dale podršku Ukrajini o kasetnim bombama –

Pažnju su privukli transferi kasetne municije i granata sa osiromašenim uranijumom u okviru pomoći koju je SAD pružio Ukrajini.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan najavio je 7. jula da Ukrajinu “neće ostaviti bez odbrane” i da će ovu zemlju opskrbljivati ​​kasetnom municijom.

Napominjući da su svjesni rizika da kasetna municija nanese štetu civilima, Sullivan je naveo da davanje kasetne municije Ukrajini nije “laka odluka”. Američki predsjednik Joe Biden također je izjavio da je to “veoma teška odluka” i naveo da je o ovom pitanju razgovarao sa saveznicima i zakonodavcima u Kongresu.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je da iskustvo na Bliskom istoku pokazuje da kasetna municija može da eksplodira i nakon okončanja sukoba. Zahavora je najavila da će SAD snositi odgovornost za poginule, uključujući ukrajinsku i rusku djecu.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da Rusija ima efikasniju kasetnu municiju.

“Ako Sjedinjene Države pošalju kasetnu municiju u Ukrajinu, ruske oružane snage će morati da koriste slično oružje protiv ukrajinskih oružanih snaga kao odgovor“, rekao je Šojgu.

Skladištenje i prodaja kasetne municije, koja je godinama bila prijetnja kao ostatak rata i čija je upotreba još uvijek kontroverzna, zabranjena je ugovorom iz 2008. godine. SAD, Ukrajina i Rusija nisu strane u sporazumu.

– Granate sa osiromašenim uranijumom će se koristiti u tenkovima Abrams –

Pentagon je u svom saopćenju od 6. septembra naveo da će projektili sa osiromašenim uranijumom prvi put biti poslati u Ukrajinu u okviru odbrambene pomoći i da će se koristiti u 31 tenk “M1 Abrams”.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je na ovu odluku.

“Odgovorne za posljedice upotrebe metaka sa osiromašenim uranijumom biće u potpunosti Sjedinjene Američke Države“, rekao je Peskov, navodeći da je upotreba ove municije povećala broj oboljelih.

Pentagon je, s druge strane, odbacio navode Kremlja da “metci sa osiromašenim uranijumom mogu biti prijetnja zdravlju i uzrokovati rak”.

– Američka vojna pomoć Ukrajini iznosi oko pet posto budžeta za odbranu za 2023. Godinu –

U izvještaju pod naslovom “Zašto je pobjeda Ukrajine važna za Amerikance”, koji je objavio američki Think Tank Hudson Institute, navodi se da ukupna pomoć koju je SAD pružio Ukrajini od početka rata iznosi približno pet posto od američkog budžet za odbranu za fiskalnu 2023.

– Biden je tražio dodatni budžet –

Boden je 10. avgusta zatražio od Kongresa da odobri dodatni fond za hitne slučajeve od 40 milijardi dolara za obezbjeđivanje dodatnog finansiranja, posebno u okviru podrške Ukrajini, pomoći u katastrofama, sigurnosti granica i pitanja imigracije.

Ako Kongres odobri, planirano je da se oko 24 milijarde dolara iz fonda iskoristi za pomoć Ukrajini i druge međunarodne potrebe, 12 milijardi dolara za pomoć u katastrofama i 4 milijarde dolara za borbu protiv graničnih i imigracionih problema.

– U pripremi još dva nova paketa pomoći iz SAD-a Ukrajini –

Američki državni sekretar Antony Blinken, tokom posjete Ukrajini 6. septembra, najavio je novi paket pomoći ovoj zemlji od milijardu dolara.

U okviru tog paketa, Ukrajini će biti dato 175 miliona dolara pomoći za odbranu. Ova pomoć uključuje projektile raketnog sistema visokih performansi (HIMARS), oklopne raketne sisteme Javelin, protivtenkovske sisteme i uranijumsku municiju za tenkove Abrams.

Pored toga, 300 miliona dolara iz novonajavljenog paketa uključuje podršku za sprovođenje zakona za uspostavljanje reda u regionima preuzetim od Rusije.

Ministarstvo odbrane SAD-a (Pentagon) također je najavilo dodatni paket pomoći Ukrajini od 600 miliona dolara, samo dan nakon Blinkenove najave.

Ovaj dugoročni paket pomoći koji će obezbijediti Ukrajinska inicijativa za sigurnosnu pomoć (USAI) uključivat će opremu za održavanje i integraciju ukrajinskih sistema protivvazdušne odbrane, opremu za HIMARS, artiljerijske granate, vozila za elektronsko ratovanje i opremu za uklanjanje mina.

Paket će također uključivati ​​aktivnosti obuke i održavanja.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#SAD #sada #poslao #Ukrajini #blizu #milijardi #dolara #vojne #pomoći

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker