NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

Samo 15 posto Izraelaca želi da Netanyahu ostane na funkciji nakon rata u Gazi

Istraživanje, koje je proveo Izraelski institut za demokratiju, pokazalo je da 23 posto Izraelaca daje prednost bivšem ministru odbrane i članu ratnog kabineta Bennyju Gantzu

Samo 15 posto Izraelaca želi da premijer Benjamin Netanyahu ostane na funkciji nakon rata u Pojasu Gaze, pokazalo je novo istraživanje javnog mnijenja objavljeno u utorak, prenosi Anadolu.

Istraživanje, koje je proveo Izraelski institut za demokratiju, pokazalo je da 23 posto Izraelaca daje prednost bivšem ministru odbrane i članu ratnog kabineta Bennyju Gantzu da postane premijer.

Oko 30,5 posto ispitanika nije imenovalo željenog lidera za tu funkciju, pokazala je anketa.

U istraživanju je učestvovalo 756 ljudi sa marginom greške od 3,5 posto.

Netanyahu se suočava sa široko rasprostranjenim kritikama u izraelskim krugovima zbog neuspjeha u otkrivanju napada Hamasa 7. oktobra i načina na koji se bavi pitanjem izraelskih zarobljenika u Pojasu Gaze.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Napadi su ostavili Pojas Gaze u ruševinama. Oko 60 posto infrastrukture enklave oštećeno je ili uništeno, a skoro dva miliona stanovnika je raseljeno.

Najmanje 22.185 Palestinaca je od tada ubijeno, a 57.035 je povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi. Vjeruje se da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker