POLITIKA

Samo ruski i ukrajinski lideri mogu odlučiti kada će se završiti rat

Samo ruski i ukrajinski predsjednici mogu odrediti kada će se rat u Ukrajini završiti, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Anadolu.

U intervjuu Javnom servisu (PBS), američkom javnom emiteru, turski predsjednik Erdogan je naglasio da ne može dati vremenski okvir za završetak rata u Ukrajini.

“Nemoguće je da dam kalendar kada će se ovaj rat završiti ili koliko dugo će trajati”, rekao je Erdogan.

“To vam mogu kazati samo lideri obje strane”, dodao je turski predsjednik misleći pritom na ruskog predsjednika Vladimira Putina i predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

Upitan o njegovim razgovorima s Putinom o ratu, predsjednik Erdogan je rekao da se očekuje da će se sukob nastaviti “dugo vremena”.

“Da se rat završi što je prije moguće, želimo da se nadamo tome, a gospodin Putin je zapravo na strani okončanja rata što je prije moguće”, rekao je on.

Erdogan je takođe rekao da je Rusija pouzdana koliko i Zapad.

“Nemam razloga da im ne vjerujem. U mjeri u kojoj je Zapad pouzdan, Rusija je jednako pouzdana. Zadnjih 50 godina čekamo na pragu EU. I u ovom trenutku vjerujem Rusiji onoliko koliko vjerujem Zapadu“, rekao je.

Upitan o nedavnim primjedbama koje je iznio o eventualnom rastanku s Evropskom unijom ako bude potrebno, predsjednik Erdogan je rekao da Turkiye pridaje veliki značaj odlukama koje donosi EU i da će pozdraviti svaki pozitivan korak naprijed.

“Turkiye se zadržala na pragu EU posljednjih pet decenija i uvijek smo bili sami sebi dovoljni. Nikada se nismo oslanjali na doprinose ili podršku koju smo dobili od EU, tako da nam to nije ni potrebno”, dodao je.

– Pregovori o pristupanju EU, švedsko pitanje o članstvu u NATO-u –

Erdogan je također ponovio da su kandidatura Švedske za NATO i trenutna pozicija Turkiye u pregovorima o pristupanju EU dva odvojena pitanja.

“U više navrata smo izjavljivali da smo spremni da podržimo Švedsku da se pridruži NATO-u, ali Švedska treba da izađe ususret i održi svoja obećanja jer na ulicama Stockholma još uvijek vidimo teroriste kako slobodno šetaju”, rekao je turski predsjednik, podsjećajući na pristalice terorističkih organizacija PKK i FETO u toj zemlji. On je više puta pozivao Stockholm da preduzme mjere protiv ovih terorističkih organizacija.

Finska i Švedska su podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u ubrzo nakon što je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine u februaru 2022.

Iako je Turkiye odobrila članstvo Finske u NATO-u, Ankara čeka da Švedska ispuni svoje obaveze, što podrazumijeva nepružanje utočišta teroristima ili pristalicama terorista i da ne olakšava njihove akcije.

Predsjednik Turkiye je rekao da kandidaturu Švedske za ulazak u NATO ocjenjuje Velika narodna skupština Republike Turkiye i da je to mjesto gdje će, kako je rekao, pristup na kraju biti ratifikovan.

“Ovo je dio dnevnog reda Velike narodne skupštine Turkiye. Skupština će sagledati situaciju u okviru svog kalendara i prijedlog će senaći na glasanju kod poslanika”, rekao je Erdogan

Međutim, ponovio je da bi Švedska trebala održati svoja obećanja.

“Terorističke organizacije treba odmah da prekinu svoje demonstracije na ulicama Stockholma i treba da prestanu sa svojim aktivnostima. Vidjeti da se to stvarno dogodilo bit će veoma važno za turski narod. Švedska je naizgled izvršila izmjene zakona, ali to nije dovoljno”, dodao je Erdogan.

– Prodaja aviona F-16 i kandidatura Švedske odvojena pitanja –

Predsjednik Erdogan je također rekao da vjeruje da američka prodaja borbenih aviona F-16 Turkiye i kandidatura Švedske za članstvo u NATO-u ne bi trebala biti povezana.

“Vjerujem da ove dvije teme ne bi trebale biti povezane, jer iako je, prvenstveno, predsjednik (Joe) Biden rekao da je ovo pitanje vezano za Kongres, mi bismo uvijek rekli, ‘u redu, imamo i mi turski parlament’”, rekao je on i dodao:

“Ako parlament ne donese pozitivnu odluku o ovom prijedlogu, onda nema šta da se radi”.

– EU i sankcije Rusiji –

Turski predsjednik Erdogan je upitan i zašto se nije pridružio članicama EU u sankcionisanju Rusije zbog rata u Ukrajini.

“Da li mi to treba da radimo ono što rade članice EU?” upitao je Erdogan.

Rekavši da Turkiye ima drugačiju poziciju u svijetu, a zemlje članice EU svoje stavove, Erdogan je Rusiju opisao kao jednog od najbližih susjeda Turkiye i rekao da oba naroda imaju zajedničku historiju.

“I slično, tako se nastavlja sadašnji proces. Pokrenuli smo (Ukrajina) žitni koridor. Sveukupno se 33 miliona tona žitarica izvozi u ostatak svijeta preko Crnog mora, a mi to nismo uradili samo zato što je EU to od nas tražila. To je bila humanitarna obaveza koju smo preuzeli”, rekao je on.

Podsjetio je da mu je ruski kolega Vladimir Putin rekao da će uskoro poslati još milion tona žitarica i da prati razvoj događaja.

– Putin “na strani okončanja rata” u Ukrajini –

Predsjednik Erdogan je odbacio kritike da Putinu ne treba vjerovati zbog njegove uloge u dogovoru o žitu i ratu u Ukrajini.

“Ne slažem se. Polovina mojih zaliha prirodnog gasa dolazi iz Rusije, što znači da smo solidarni. Mi idemo zajedničkim koracima naprijed, a sarađivali smo i u oblasti odbrambene industrije. Ove stvari možemo da uradimo sa Rusijom “, rekao je Erdogan

Upitan da li vidi više koristi od odnosa Turkiye s Rusijom ili sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), predsjednik Erdogan je naglasio da se to pitanje ne može postaviti političkom lideru.

“Zato što se način na koji se bavim politikom, koliko je to moguće, svodi na uspostavljanje kontakata sa narodima širom svijeta na osnovu scenarija s kojim su svi na dobitku. Kao što imam dobre odnose sa SAD-om, tako ću imati dobre odnose i sa Rusijom i mi ćemo nastaviti da imamo dobre odnose sa državama članicama EU zasnovane na istom pristupu, win-win”, rekao je on.

Turski predsjednik je također rekao da američki narod prati Turkiye, rekavši za PBS da “sve dok proizvodite zdrave vijesti i imate tačno izvještavanje, mislim da će američki narod imati pristup zdravim informacijama”.

– Američki senator Bob Menendez –

Erdogan se osvrnuo i na američkog demokratskog senatora Boba Menendeza, koji je poznat po protivljenju američkoj prodaji borbenih aviona F-16 Turkiye i njegovim optužbama na račun Ankare zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti Grčke.

“Bob Menendez nije baš upoznat sa Turkiye, a čini se da Menendez nije upoznat ni sa Tayyipom Erdoganom”, rekao je turski predsjednik.

“Mi smo prijatelji sa (Grčkom) dugi niz decenija. Čini se da je Menendez zauzeo neprijateljski pristup prema Turkiye i pokušava da nas povuče ka određenim diskusijama po njegovom izboru. Ali mi nećemo biti dio toga. Naše prijateljstvo sa Grčkom nije onakvo kakvim ga predstavljaju”, pojasnio je Erdogan.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Samo #ruski #ukrajinski #lideri #mogu #odlučiti #kada #će #završiti #rat

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker