BEBE I DJECALIFESTYLEMAJKE I BEBENAJNOVIJE VIJESTIPSIHOLOGIJA

Sedam stvari koje mogu poboljšati mentalno zdravlje djece i tinejdžera

Ovo doba godine može biti teško. Novogodišnje uzbuđenje je prošlo, a kratki dani i loše vrijeme u kombinaciji s povratkom na posao znače da početak januara može biti muka za mnoge. Svi ovi faktori mogu utjecati na mentalno zdravlje djece i tinejdžera, no postoje stvari koje roditelji mogu učiniti kako bi pomogli. Evo nekoliko savjeta.

1. Rutina

Postavljanje dnevne rutine jedan je od načina na koji možemo uspostaviti osjećaj stabilnosti kod djece. To znači da će znati što mogu očekivati taj dan, što im pomaže da se osjećaju sigurno. Prilikom stvaranja rutine za malu, važno je misliti i na uravnoteženi način života.

Dakle, dovoljno sna, hranjivi obroci i redovno vježbanje također igraju važnu ulogu, piše Mirror.

2. Sigurno okruženje

Važno je da se djeca osjećaju ugodno izražavajući ono što osjećaju, bez brige da će upasti u nevolju. Ovo ne mora uvijek biti običan razgovor u sjedećem položaju. Aktivnosti poput crtanja i bojanja također mogu biti načini na koje djeca mogu izraziti svoje emocije.

3. Zajedničko obiteljsko vrijeme

Pozitivne interakcije s obitelji i skrbnicima presudne su za mentalno zdravlje mladih ljudi. Šetnja parkom ili zajedničko igranje društvene igre mogu biti izvrsni načini zbližavanja. Ipak, djeca ne žele uvijek raditi te aktivnosti te, ako se opiru, možemo ih prilagoditi njihovim interesima.

4. Neovisnost

Dio odrastanja je traženje vlastite neovisnosti. Kako bismo tinejdžerima u tome pomogli, možemo ih podučavati vještinama rješavanja problema i donošenja odluka. Jedan od načina je uključiti ih u razgovore u koje, kao dijete, ne bi bili uključeni.

5. Upravljanje vremenom

Usklađivanje akademskog i osobnog života borba je za mnoge tinejdžere, a upravljanje vremenom vitalna je životna vještina. Stvaranje rasporeda za domaću zadaću, aktivnosti i opuštanje može biti korisno. No, umjesto da im samo nametnemo raspored, trebamo ih uključiti u izradu.

6. Realna očekivanja

Postavljanje realnih očekivanja ključno je za poticanje dobrog mentalnog zdravlja. Na primjer, ako nam djeca kažu da su tog dana dobila lošu ocjenu, ali vidimo da su dali sve od sebe, onda je to u redu. Društveni mediji često stvaraju nerealna očekivanja kod tinejdžera, stoga s njima trebamo razgovarati.

7. Komunikacija

Dobre komunikacijske vještine ključne su u svakoj fazi života. One mogu našim tinejdžerima učiniti život lakšim i manje stresnim. Komunikacija s prijateljima, izražavanje osjećaja na miran način, postavljanje granica i slušanje s empatijom dobar su temelj, prenosi Index.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker