Vijesti iz Turske

Situacija ide ka boljem u pojedinim područjima zahvaćenim požarima

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu kazao je kako je u požaru u Manavgatu, u Antaliji, posljedica bilo u 42 naselja, a stanovništvo je evakuirano iz 27, javlja Anadolu Agency (AA).

Pored Cavusoglua, na terenu su ministar poljoprivrede i šumarstva Bekir Pakdemirli, ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum te ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu.

Cavusoglu je podsjetio kako korake na terenu poduzimaju nadležni zvaničnici i institucije te da su jučer i jutros održani sastanci.

Sastancima, dodaje ministar, prisustvuju i zvaničnici ureda guvernera Antalije, gradskih vlasti u Antaliji, Uprave za vanredne situacije (AFAD) i mnogih drugih.

Razgovarano je o tome šta se može poduzeti za građane bilo u Manavgatu, bilo u drugim dijelovima Turske, koji su zahvaćeni požarima.

Cavusoglu je rekao kako je požar izazvao posljedice u 42 naselja.

”U 27 naselja izvršene su evakuacije. Djelomično je zahvaćeno 15 naselja. Formirali smo koordinacioni centar kako bismo građanima pružili ono što im je potrebno”, rekao je Cavusoglu.

Istakao je kako su koraci koji će biti poduzeti kasnije, jednako važni kao i aktivnosti tokom gašenja požara. U toku su radovi na utvrđivanju štete na terenu kako bi bilo ustanovljeno kako adekvatno reagirati.

Ministar je kazao kako će poduzeti korake kako bi se previle rane i građanima pružila potrebna podrška.

”U Antaliji su smrtno stradale tri, a u Mugli jedna osoba. Neka je Božja milost na njih. Živote više ne možemo vratiti, a drveće ćemo opet zasaditi. Zadovoljit ćemo sve potrebe naših građana, nadomjestiti štetu. Pokrenuli smo aktivnosti na tome”, rekao je Cavusoglu.

Prema njegovim riječima od sutra počinju djelomične isplate građanima za koje je izvršena procjena štete.

”Prva pomoć je od institucija počela dolaziti i prije nego što je u potpunosti izvršena procjena štete. Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva je alociralo 8,5 miliona lira. U skladu s nedavnim razgovorom s Ministarstvom za porodična i socijalna pitanja, imamo pet miliona, ali su rekli kako bi taj budžet mogli i povećati. Isto tako, AFAD je alocirao pet miliona, a Ministarstvo okoliša i urbanizma u prvoj etapi za hitnu pomoć pet miliona lira. Za hitnu pomoć naše institucije, ministarstva počela su s alokacijom 23,5 miliona lira“, rekao je Cavusoglu.

– ”Situacija ide ka boljem u aktivnim požarima” –

Ministar Pakdemirli u vezi aktivnih požara kazao je kako situacija ide ka boljem, a nadaju se da će u što skorijem periodu biti stavljeni pod kontrolu.

”Adana, tu ide ka boljem. Tako i u Osmaniyeu. Na strani Hocalar, u distriktu Manavgat, u Antaliji, trenutno imamo područja koja se dime, u Gondogduu požar na stjenovitom području. Pošto nisu opasani, ne možemo ih staviti pod kontrolu. U Aydinciku, u Mersinu, u određenoj mjeri ide ka boljem, a Silifke je bolje nego ranije. Situacija ka boljem ide i u Kayseriju i Mugli”, rekao je Pakdemirli.

Prema njegovim riječima vlažnost je veoma niska, a temperature zraka iznad 40 stepeni. Očekuje se da će visoke temperature zraka biti nastavljen do utorka.

Građane je pozvao na oprez kada prolaze pored ili koriste šumske površine.

Pakdemirli je kazao kako se požari dešavaju i u razvijenim zemljama te da ovo stanje nema veze s razvijenošću ili zapadnom civilizacijom, te podijelio podatke u vezi požara u Kanadi, Rusiji, SAD-u, Australiji.

Prema njegovim riječima u gašenju požara nužna je dobra organizacija te zahvalio Upravi za šumarstvo u Turskoj na svemu što čine kada je u pitanju zaštita šuma.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Situacija #ide #boljem #pojedinim #područjima #zahvaćenim #požarima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker