SVIJET

Strateška saradnja sa SAD-om i Južnom Korejom neizbježna

Japanski premijer Kishida Fumio izjavio da je razvoj strateške saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Južnom Korejom neophodan i neizbežan u međunarodnim odnosima, javlja Anadolu.

Kishida je u Camp Davidu u američkom Marylandu učestvovao na trilateralnom samitu sa američkim predsjednikom Joeom Bidenom i predsjednikom Južne Koreje Yoon Suk Yeolom.

Japanski premijer je na zajedničkoj konferenciji za novinare podsjetio da će Japan pružiti dva miliona dolara humanitarne pomoći regiji pogođenoj šumskim požarima u američkoj državi Hawaii.

Kishida je također rekao da je rat Rusije i Ukrajine uzdrmao “temelje međunarodnog poretka” i da se nastavljaju nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje i pokušaji da se nasilno promijeni status quo u Istočnom i Južnom kineskom moru.

Opisao je proširenje trilateralne strateške saradnje SAD-a, Japana i Južne Koreje kao “nužnim i neizbježnim”.

Dodao je da će Japan, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države odbrambenu saradnju podići na još viši nivo.

Lideri Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Južne Koreje i Japana u zajedničkoj deklaraciji objavljenoj nakon samita u američkom Marylandu objavili su da su se dogovorili o proširenju sigurnosnih i ekonomskih veza.

“Mi, čelnici Japana, Južne Koreje i SAD-a, okupili smo se u Camp Davidu kako bismo inicirali novu eru trilateralnih partnerstava. To radimo u jedinstvenom trenutku za naše države i građane, što je historijska prekretnica. Sve ovo radimo u trenutku kada smo izloženi testovima geopolitičkih rivalstava, klimatskoj krizi, agresivnom ratu Rusije protiv Ukrajine i nuklearnim provokacijama”, navodi se u zajedničkoj deklaraciji nazvanoj “Duh Camp Davida”.

Na samitu su učestvovali američki predsjednik Joe Biden, predsjednik Južne Koreje Yoon Suk-yeol i japanski premijer Kishida Fumio.

Skup je održan u vrijeme kada su odnosi triju država sa Kinom i Sjevernom Korejom sve napetiji.

Lideri su u deklaraciji također istakli da će, osim produbljivanja sigurnosnog partnerstva, nastaviti da se fokusiraju na izgradnju snažne saradnje u oblasti ekonomije i tehnologije.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Strateška #saradnja #SADom #Južnom #Korejom #neizbježna

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker