BALKAN

Street arts festival donio nove murale

Grad Mostar je tokom trajanja 12. po redu Street arts festivala ponovo bio galerija pod otvorenim nebom. Nastali su novi murali, koji krase i ubuduće će krasiti fasade u centru grada, prenosi Anadolu.

Predstavili su se umjetnici iz Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Srbije, Poljske, Hrvatske, Njemačke, Italije, Portugala, Španije, Brazila i Sjedinjenih Američkih Država.

I ovog puta u fokusu je bila Ulica Alekse Šantića, čija se galerija sve više nadopunjava, nakon razaranja pretrpljenih tokom rata. Vodilja festivala bila je umjetnost dostupna svima, a kroz solidarnost s ciljem unapređenja urbane kulture.

“Festival je ove godine bio neka vrsta prekretnice za nas, jer smo uz otežane uvjete uspjeli realizirati sve ideje i planove, te opravdati postojanje. Zahvaljujemo svima koji su bili potpora, posebno Fondaciji Telemach, Kvinna till Kvinna, Gradu Mostaru, Evropskoj uniji, ambasadama SAD-a, Njemačke, Italije, Španije i Brazila kao i Francuskom institutu, OSCE-u i Fondaciji Slipičević”, porčuli su organizatori.

Mostar se još uvijek nosi sa problemom poslijeratnih ruševina, koje su iz perspektive umjetnika vrlo izazovne i neobične, te su se neki od njih odvažili ostaviti svoju refleksiju na napuštenim objektima u središtu grada.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Street #arts #festival #donio #nove #murale

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker