BALKAN

Sutra polaganje zakletvi tri nova gradonačelnika opština na severu Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da će sutra biti održane konstitutivne sednice Skupština opština Zvečan i Leposavić, te polaganje zakletvi tri nova predsednika opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, javlja Anadolija.

Kurti je u uvodnom govoru na početku današnje sednice Vlade Kosova kazao da će polaganje zakletvi biti obavljeno u javnim zgradama, ne precizirajući koje su to zgrade.

Poslednji rok za polaganje zakletvi je 28. maj, kada ističe mesec dana od potvrđivanja rezultata vandrednih lokalnih izbora na severu Kosova od 23. aprila. Zbog bojkota srpske zajednice izlaznost birača na tim izborima je bila mala i iznosila 3,47 odsto.

Kosovski premijer je podsetio da se juče navršilo mesec dana od održavanja izbora u opštinama na severu Kosova, koji su protekli mirno i bez incidenata. Međutim, kako je kazao, zbog zastrašivanja, linčovanja, pritisaka i ucena zvaničnog Beograda, bila je slaba izlaznost srpskih građana na ovim izborima.

“Ovakve preteće kampanje zvaničnog Beograda protiv lokalnih Srba, posebno u naše četiri opštine na severu zemlje, česte su i kontinuirane. Ali samo zato što se nešto dešava često i stalno ne znači da je to normalno i prihvatljivo”, kazao je Kurti.

Istakao je da je prošlog petka zakletvu položio izabrani gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Erden Atiq, dok je Katarina Adžančić, koja dolazi iz redova srpske zajednice, imenovana za njegovog zamenika. Naveo je i da su juče imenovana četiri opštinska direktora, po jedan Srbin, Bošnjak, Egipćanin Albanac, od kojih su dve žene.

Kurti je kazao da je prošlo više od šest meseci otkako su ove četiri opštine ostale bez gradonačelnika, a dve opštine i bez skupština, a tamošnji stanovnici bez opštinskih službi.

Ocenio je da to nije normalno i da su akcije Vlade Kosova usmerene na demokratsko funkcionisanje državnih institucija i garantovanje javnih usluga za sve građane bez razlike. Kurti je poručio da to nije izbor, nego obaveza i da je Vlada posvećena tome da štiti ljudska prava, građanske slobode, vladavinu prava, politički pluralizam, mir i bezbednost u zemlji.

Nakon što je novi gradonačelnik Severne Mitrovice prošlog petka položio zakletvu, Srpska lista najavila je da će “ukoliko se ne prestane sa uskraćivanjem osnovnih prava srpskog naroda na Kosovu”, 1. juna uslediti odlučan odgovor srpskog naroda. Taj rok je dat premijeru Kosova Albinu Kurtiju, predstavnicima Kvinte i međunarodne zajednice.

Uoči polaganja zakletve gradonačelnika Sevrna Mitrovice, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo, izjavile su da ne postoji uslov da gradonačelnici polože zakletvu u opštinskim kancelarijama. Zemlje grupe Kvinte zajedničkom izjavom pozvale su sve strane da se uzdrže od upotrebe sile ili akcija koje podstiču tenzije ili sukobe.

Izbori su raspisani nakon što su Srbi napustili sve kosovske institucije na severu Kosova, zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregistraciji vozila sa starih srpskih (KM) na legalen RKS tablice. Ta odluka je potom odložena, ali Srpska lista se nije vratila u institucije i svoj povratak uslovljava formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i povlačenjem specijalnih jedinica Kosovske policije.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Sutra #polaganje #zakletvi #tri #nova #gradonačelnika #opština #severu #Kosova

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker