SVIJET

Sve veći broj oboljelih od raka pluća

Ljekari u Indiji pozivaju na stroge mjere za rješavanje zagađenja zraka, za koji se vjeruje da je jedan od uzroka porasta slučajeva raka pluća u državi, javlja Anadolu Agency (AA).

Apel je uslijedio uoči Svjetskog dana borbe protiv raka pluća koji se obilježava u nedjelju.

“Ako zagađenje zraka ne budemo gledali i razmatrali ozbiljno, imat ćemo epidemiju ne samo raka pluća, već i svih vrsta plućnih bolesti u sljedećoj deceniji”, rekao je poznati i nagrađivani pulmolog Arvind Kumar, osnivač Fondacije Lung Care.

Kako je kazao, ranije su srčane bolesti bile jedan od glavnih uzročnika smrtnosti, a u naredne dvije decenije to će biti plućne bolesti.

U posljednjih nekoliko godina Indija bilježi veliko zagađenje zraka, a ljekari strahuju da će to dodatno pogoršati zdravstvene probleme, uključujući rak pluća.

Prema Nacionalnom programu za registraciju raka, procjenjuje se da je u Indiji u prošloj godini od raka oboljelo 1.392.179 osoba, čime se svrstala među prvih pet država u svijetu.

Prema Kumarovom istraživanju, u periodu 1988-1998. godine, 90 posto pacijenata oboljelih od raka bili su pušači.

“I na naše iznenađenje i užas, u studiji iz 2019. godine otkrili smo da su 50 posto tih pacijenata nepušači”, rekao je on.

Stručnjaci navode da je pušenje i dalje najčešći uzrok raka, ali da zagađenje zraka posljednjih godina igra važnu ulogu kada je ovo oboljenje u pitanju.

Prema analizi Greenpeacea jugoistočne Azije na osnovu podataka IQAira, više od 120.000 ljudi umrlo je u Indiji kao posljedica zagađenja zraka i srodnih problema.

Ljekari kažu da su potrebni dodatni napori u borbi protiv zagađenja zraka.

“Moramo se odnositi prema zagađenju sa ozbiljnošću i hitnošću koja to zaslužuje”, naglasio je Kumar.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Sve #veći #broj #oboljelih #raka #pluća

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker