BALKAN

Svečano otkriven kamen temeljac i obilježen početak izgradnje Biblioteke UNSA

Svečanost otkrivanja kamena temeljca i prijem povodom početka izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu upriličeni su u ponedjeljak u Kampusu Univerziteta u Sarajevu, prenosi Anadolu.

Ova svečanost predstavlja veliki trenutak za Univerzitet u Sarajevu i cijelu Bosnu i Hercegovinu. Projekat izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, najveća je poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu čijom će realizacijom Univerzitet u Sarajevu postati vlasnikom zdanja, koje će, osim svog nesumnjivog društvenog i kulturnog značaja, biti upamćeno i kao simbolično obilježje prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Svečanosti su prisustvovali Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, Ahmed Aqeel Al-Khateeb, ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, i Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, kao i Osama bin Dakhil Al-Ahmadi, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini i potpredsjednik Saudijskog fonda za razvoj Faisal Alkahtani, zajedno sa domaćim i međunarodnim zvaničnicima i zvaničnicama, predstavnicima i predstavnicama akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu i ostalim gostima i gošćama Univerziteta u Sarajevu koji su dali svoj doprinos u pripremi i razvoju ovog izuzetno značajnog kapitalnog projekta na Univerzitetu u Sarajevu.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj je istakao da je danas poseban dan u historiji Univerziteta u Sarajevu, te da ova radosna prilika predstavlja vizionarski korak ka ostvarivanju naše posvećenosti akademskoj izvrsnosti i stvaranju živopisnog i održivog kampusa za buduće generacije.

“Izraze zahvalnosti upućujemo Kraljevini Saudijskoj Arabiji i kraljevskoj porodici za njihovu nepokolebljivu podršku obrazovanju, istraživanju i kulturnom razvoju, iskazanu i kroz plemenitu Viziju 2030. Ova značajna investicija, najveći kapitalni projekat našeg univerziteta nakon rata, svjedoči o posvećenosti i prijateljstvu između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine. S ponosom i dubokom zahvalnošću danas odajemo priznanje velikodušnoj donaciji Saudijskog fonda za razvoj koja je omogućila ostvarenje ovog projekta“, naglasio je Škrijelj.

Također, naglasio je da će Biblioteka Univerziteta u Sarajevu postati prepoznatljivi centar bibliotečko-informacijskih usluga namijenjen studentima, nastavno-naučnom kadru i široj akademskoj zajednici.

“Centralizacijom bibliotečkih resursa na Univerzitetu u Sarajevu kreirat ćemo pristup kolekcijama za više od 22.000 korisnika”, rekao je Škrijelj.

Ahmed Aqeel Al-Khateeb, ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, naglasio je da ovaj projekt predstavlja potvrdu bliske saradnje između dvije zemlje.

“Ovaj projekt odražava snažne i trajne razvojne veze između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine, koje su počele prije tri decenije. Uvjereni smo da će nova biblioteka biti od ključne važnosti u ispunjavanju obrazovnih potreba studenata i studentica Univerziteta u Sarajevu, ali i šire zajednice”, rekao je saudijski ministar.

Tokom protekle tri decenije, Saudijski fond za razvoj pomogao je finansiranje 11 projekata i razvojnih programa u različitim regijama Bosne i Hercegovine, kroz povoljne razvojne kredite u ukupnoj vrijednosti od 185 miliouna dolara. Ova najnovija razvojna saradnja, za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, ponovno potvrđuje važnost međunarodne saradnje i solidarnosti za postizanje ciljeva održivog razvoja i poticanje ekonomskog i društvenog rasta.

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je istakao da zahvaljujući velikodušnom grantu Saudskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, ovaj projekat postaje najveća poslijeratna investicija u infrastrukturu našeg univerziteta.

“On, ne samo da će obogatiti našu akademsku zajednicu već će i simbolizirati snažne veze i međusobno poštovanje dviju nacija“, naveo je Konaković.

Naglasio je da se od 1999. godine, saradnja između Bosne i Hercegovine i Saudijskog fonda za razvoj kontinuirano razvija, fokusirajući se na ključna područja kao što su transportni sektor, zdravstvo, obrazovanje i gospodarski oporavak.

Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo, istakao je da je zgrada Biblioteke Univerziteta u Sarajevu značajna jer će biti i najvidljiviji most prijateljstva između Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine.

“Zahvalni smo Saudijskoj Arabiji na ovoj investiciji. Biblioteka je simbol znanja, kulturnog uzdizanja, komunikacije i vjerujem da će se naša saradnja i prijateljstvo razvijati upravo u tim pravcima u budućnosti. Kao što danas polažemo kamen temeljac za Biblioteku, ja želim da vjerujem da je ovo kamen temeljac za izgradnju modernog Univerzitetskog kampusa, u kojem ćemo pored savremenih univerzitetskih objekata, kreirati sportske, kulturne i druge društvene sadržaje za naše studente. Time bi Sarajevo pozicionirali regionalnim univerzitetskim gradom, ali bi svi mi dobili jedan urbani prostor koji bi bio ponos ne samo Sarajeva već i BiH”, istakao je Uk.

Otkrivanjem kamen temeljca obilježen je službeni početak izgradnje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Svečano #otkriven #kamen #temeljac #obilježen #početak #izgradnje #Biblioteke #UNSA

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker