AKTUELNOCRNA HRONIKAFOTONAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Teroristkinja Ahlam Albashir priznala ilegalan ulazak u Turkiye i izviđanje na mjestu napada

Tužilaštvo u Istanbulu nastavlja s istragom o terorističkom napadu u ulici Istiklal 13. novembra, u kojem je poginulo šest, a povrijeđena 81 osoba

 

Teroristkinja Ahlam Albashir, koja je izvela teroristički napad u istanbulskoj ulici Istiklal, ispričala je u izjavi policiji kako je planirala napad, javlja Anadolu Aegency (AA).

Tužilaštvo u Istanbulu nastavlja s istragom o terorističkom napadu u centru Istanbula 13. novembra, u kojem je poginulo šest, a povrijeđena 81 osoba.

Albashir je navela da je, dok je bila u strukturama terorističke organizacije, došla do osobe po imenu “Hasan”, koji je bio jedan od čelnika regije u Manbiju u julu, a za kojeg je kasnije saznala da je iz obavještajne jedinice terorističke organizacije YPG. Kazala je kako joj je tada rekao: “‘Haci će ti dati važan zadatak.”

“Kasnije sam se sastala s Hacijem u seoskoj kući u okolini. Tu mi je rekao da idem u Turkiye s izvjesnim Bilalom. Dao mi je 400 lira i dva telefona. U Idlibu, u koji sam otišla preko posrednika, upoznala sam osobu koju nikad prije nisam vidjela i pretvarali smo se da smo muž i žena”, kazala je.

Albashir je govorila i o prvom susretu s osumnjičenim bjeguncem Bilalom Hasanom. Kazala je kako joj je tokom prvog susreta rekao kako mrzi Turke. Kako je kazala, 27. jula su ilegalno došli do Hataya, u Turkiye, a istog dana krenuli za Istanbul.

U svom iskazu Albashir tvrdi da u putu nije znala kuda ide, a navela je da su otišli do stana na adresi koju je Bilal Hasan dobio na telefon dok je bio u Istanbulu. Za stan, u kojem su boravili četiri mjeseca, kasnije je saznala da pripada Ferhatu Habesu, vlasniku radionice u kojoj su radili.

Albashir je navela da je Bilal Hasan donio torbu s bombom.

– Dva izviđanja na Taksimu –

Albashir, tvrdeći da četiri mjeseca nisu išli nigdje osim kući i na posao s Bilalom Hasanom, priznala je da su u posljednjih mjesec dana dva puta išli na istanbulski Trg Taksim u izviđanje s Yasirom K., jednim od osumnjičenika koji je priveden.

Opisujući da su na dan napada otišli u Beyoglu s Bilalom Hasanom i Yasirom K., Albashir je rekla da joj je Bilal Hasan dao torbu rekavši “imam posla”. Uzela je torbu i kretala se ulicom, zatim sjela na klupu gdje je kasnije došlo do eksplozije.

Teroristkinja je navela i da je ostavivši ruksak i vrećicu na klupi otišla do prodavnice preko puta, ali da su joj tada poslani video i fotografija nje dok je sjedila na klupi gdje će doći do eksplozije. Ustvrdila je i kako su ti snimci napravljeni telefonom i poslani joj. Policijski istražitelji su pregledom snimaka sigurnosnih kamera utvrdili kako Albashir niko nije snimao dok je boravila na pomenutoj lokaciji.

Albashir je potom navela da ju je drugi član terorističke organizacije Haci nazvao i naredio joj da se udalji od mjesta gdje je ostavila torbu, nakon čega je krenula u smjeru Trga Taksim.

Priznala je da su je obučavali teroristi PKK/YPG-a i da je kao obavještajka u Turkiye ušla ilegalno iz Afrina, u Siriji. Ona je priznala i da je planirala bijeg u Grčku.

Tokom perioda dužeg od 35 godina pripadnici PKK-a, koji je proglašen terorističkom organizacijom u Turkiye, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskoj uniji, usmrtili su više od 40.000 ljudi, uključujući žene i djecu. YPG je sirijski ogranak PKK-a.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker