Vijesti iz Turske

Turkiye neutralisala višerangiranu teroristkinju PKK-a u sjevernoj Siriji

Nacionalna obavještajna organizacija Turkiye (MIT) neutralisala je visokorangiranu teroristkinju PKK-a u sjevernoj Siriji, saopštili su u subotu bezbjednosni izvori, javlja Anadolu.

Turska obavještajna agencija neutralisala je Hicranu Icuz, kodnog imena Vejin Jiyan, u operaciji u provinciji Al-Hasakah, prema izvorima koji su zatražili anonimnost jer nisu ovlašteni za razgovar s medijima.

Međutim, teroristička grupa PKK širila je lažne informacije putem nekih medija, dovodeći ljude u zabludu da vjeruju da je Icuz poginula u nesreći.

Icuz, koja se pridružila ruralnom krilu grupe 2016. godine, prošla je ideološku i oružanu obuku.

Ona je učila sirijsku djecu i tinejdžere koji su se pridružili terorističkoj grupi kako da koriste oružje i municiju.

Pripadnica terorističke organizacije vršila je aktivnosti, posebno u oružanim ženskim i omladinskim strukturama organizacije, i bila je među planerima napada i aktivnosti tipa atentata, posebno protiv turskih snaga bezbjednosti u pograničnim regijama.

Teroristi PKK se često kriju preko granice, u sjevernom Iraku, kako bi planirali napade.

U svojoj više od 35 godina dugoj terorističkoj kampanji protiv Turkiye, PKK, koja se nalazi na listi terorističkih organizacija Turkiye, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije, odgovorna je za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu i stare.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Turkiye #neutralisala #višerangiranu #teroristkinju #PKKa #sjevernoj #Siriji

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker