Vijesti iz Turske

Turkiye odbacuje izjavu Vijeća sigurnosti UN-a o radovima na putu na Sjevernom Kipru

Vlasti Republike Turkiye poručile su da je nedavna izjava Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o izgradnji ceste u Turskoj Republici Sjeverni Kipar bila u potpunosti odvojena od realnosti na terenu, javlja Anadolu.

“Umjesto da daje bilo kakav pozitivan doprinos tom pitanju, ova izjava otežava proces. Formulacija koja se koristi u vezi sa događajima od 18. augusta iskrivljuje činjenice i na pogrešan način odražava ono što se dogodilo“, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turkiye.

Primjedbe iz Ankare uslijedile su dan nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a objavilo saopćenje u kojem se izražava zabrinutost zbog pokretanja “neovlaštenih građevinskih radova od strane kiparskih Turaka unutar tampon zone UN-a u blizini Pyla/Pile“.

Turkiye u potpunosti podržava izjavu Ministarstva vanjskih poslova Turske Republike Sjeverni Kipar (TRSK) o tom pitanju.

“Izgradnja puta Pile-Yigitler je humanitarni projekat koji ima za cilj da olakša direktan pristup građanima sela Pile svojoj domovini. Obavještenje o radovima na putu je dato dosta unaprijed. U ovom slučaju, uzrok tenzija je bila fizička intervencija vojnika mirovnih snaga UN na Kipru (UNFICYP) na radove na izgradnji puta“, navodi se u saopćenju.

UNFICYP je prošle sedmice intervenirao u radovima na izgradnji puta koji treba da poveže selo kiparskih Turaka Pile u tampon zoni sa ostatkom TRSK-a.

Proširenje puta je strateški važno za stanovnike jer će im dati više mogućnosti da stignu do Pila, gdje zajedno žive Turci i kiparski Grci.

Administracija kiparskih Grka i UN protive se projektu.

Stanovnici Pila moći će putovati na kraće udaljenosti i neće morati da prolaze kroz britanske baze kada pređu na tursku stranu kada se završe radovi na izgradnji i popravci dionice od 11,6 kilometara.

Turkiye je upozorila da su mirovne snage nepravedno pokušale da spriječe projekat puta, ugrožavajući i svoje osoblje i sve radnike uključene u izgradnju puta.

“Žalimo što su četiri pripadnika UNFICYP-a i osam građana TRNC-a povrijeđeni kao rezultat neodgovornog ponašanja UNFICYP-a i želimo im brz oporavak“, navodi se u saopćenju.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Turkiye #odbacuje #izjavu #Vijeća #sigurnosti #UNa #radovima #putu #Sjevernom #Kipru

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker