Vijesti iz Turske

Turkiye želi povećati saradnju i investicije u Alžiru

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan izjavio je da Turkiye želi povećati investicije u Alžiru i da nailazi na maksimalnu saradnju sa vlastima te afričke države, javlja Anadolu.

Fidan Se u Ankari sastao s alžirskim kolegom Ahmedom Attafom, a nakon sastanka istakao je da su tursko-alžirski bilateralni odnosi izrasli u strateške i da su u usponu, ponajviše zahvaljujući vizijama i diplomatiji koju vode lideri te dvije zemlje.

“Razgovarali smo konkretno koji može biti pozitivan doprinos saradnje Turkiye i Alžira u rješavanju problema u Africi, šta se može učiniti i politički i ekonomski, koje se strategije u Africi mogu pratiti u pogledu tursko-alžirske ekonomske i industrijske saradnje, posebno zajedničke proizvodnje i zajedničkog izvoza“, rekao je Fidan.

Najavio je da će turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u narednim mjesecima posjetiti Alžir.

Na upit novinara, Fidan je kazao da Turkiye ne želi gledati vojne udare koji se u posljednjim godinama događaju u Africi.

Fidan je također kazao da se Turkiye u proteklih 20 godina otvorila prema Africi i da je sistemskim radom povećala broj ambasada na tom kontinentu sa 12 na 46.

“Naravno, našu politiku i praksu zemlje cijene. Oni vide da Turkiye nema namjeru da kolonizira ili dominira. Razvili smo model saradnje zasnovan na dobrovoljnoj saradnji koji dijeli mogućnosti koje imamo s njima, ali i stvara mogućnosti za sve strane u Africi. Nastavljamo da to uspješno implementiramo“, poručio je Fidan.

Ministar vanjskih poslova Alžira Attaf istakao je da je imao veoma korisne i prijatne razgovore sa turskim kolegom Fidanom i drugim zvaničnicima Turkiye.

“Mogu reći da su odnosi Turkiye i Alžira u zaista velikom iskoraku i razvoju, kako na političkom tako i na ekonomskom planu“, naglasio je Attaf.

Ističući da je u posljednje tri godine u odnosima dvije zemlje napravljen značajan napredak, Attaf je rekao da je to historijski uspon.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Turkiye #želi #povećati #saradnju #investicije #Alžiru

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker