SVIJET

Turski MIT na sjeveru Iraka neutralizirao visokorangiranog teroristu PKK-a

Turska obavještajna služba (MIT) neutralisala je visokorangiranog teroristu PKK-a u sjevernom Iraku, preko turske granice, rekli su u nedjelju sigurnosni izvori, prenosi Anadolu.

Kadri Encu, kodnog imena Dogan, neutralisan je u iračkoj regiji Gara, rekli su izvori koji su zatražili anonimnost jer nisu ovlašteni za razgovor s medijima.

Encu je otvarao put terorističkim grupama u regijama Gara, Zap, Metina i Haftanin na sjeveru Iraka da izvedu napade na području izvođenja antiterorističke operacije “Kandža”.

Prema izvorima, Encu je bio takozvani iračko-sirijski oficir terorističke PKK, a pridružio se seoskim redovima grupe 2006. godine i obučavao se u regiji Zap.

Radio je kao tjelohranitelj Durana Kalkana, kodnog imena Abbas, i bio je član takozvanog izvršnog vijeća PKK-a u periodu od 2015. do 2017. Otišao je u Garu u januaru 2018. godine, dodaju izvori.

Osim svojih takozvanih kurirskih dužnosti, Encu je također bio uključen u aktivnosti jedinice za vanjske odnose terorističke grupe i organizovao je transfere terorista i oružja PKK-a unutar Iraka i između Iraka i Sirije.

Turkiye je pokrenula niz operacija protiv PKK u sjevernom Iraku od 2020. godine, a operacija “Kandža-Katanac” pokrenuta je aprilu prošle godine ciljajući skrovišta terorista PKK-a u sjevernoiračkim područjima naročito u području Metine, Zapa i Avasin-Basyana.

Prethodno su pokrenute operacije Turkiye “Kandža-Tigar” i “Kandža-Orao” 2020. godine kako bi obezbijedile sigurnost turskog naroda i granica tako što će neutralizirati prijetnju PKK-a i ostalih terorističkih grupa koje koriste sjever Iraka za planiranje prekograničnih napada.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye teroristi PKK-a ubili su više od 40.000 ljudi.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Turski #MIT #sjeveru #Iraka #neutralizirao #visokorangiranog #teroristu #PKKa

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker