NAJNOVIJE VIJESTIVijesti iz Turske

Turski tužioci pokrenuli istragu protiv Paludana i Wagensvelda zbog spaljivanja Kur’ana

Rasmus Paludan i Edwin Wagensveld su prošle sedmice spalili svetu knjigu Kur'an u Švedskoj, Holandiji i Danskoj

 

Turski tužioci pokrenuli su u utorak istragu protiv islamofobičnih danskih i holandskih političara pod optužbom da su podsticali javnost na mržnju i neprijateljstvo, te vrijeđali vjerske vrijednosti, javlja Anadolija.

Taj potez uslijedio je nakon što je dansko-švedski ekstremista Rasmus Paludan prošle sedmice u dva navrata spalio primjerke Kur’ana, prvo ispred turske ambasade u Švedskoj, a kasnije i ispred džamije u Danskoj.

Edwin Wagensveld, krajnje desničarski holandski političar i vođa islamofobične grupe Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada (PEGIDA), pocijepao je stranice iz primjerka Kur’ana u Hagu, a zatim kako je objavljeno na internetu spalio istrgnute stranice u tepsiji.

“Dotični osumnjičeni su počinili djela javnog izazivanja javne mržnje i neprijateljstva prema svetim vrijednostima islamske vjeroispovijesti, Kur’anu i Poslaniku islama, te otvoreno vrijeđali vjerske vrijednosti koje zastupa dio ljudi”, navodi se u saopštenju tužilaca u Ankari, glavnom gradu Turkiye.

Mnoge muslimanske države, posebno Turkiye, snažno su reagovale zbog toga što su nadležne vlasti dozvolile spaljivanje Kur’ana.

U Turkiye i mnogim drugim državama održani su brojni protesti nakon skrnavljenja svete knjige Kur’an.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker