NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

OIC-a zahtijeva oštre protivmjere protiv spaljivanja Kur’ana

Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje naveo je da je namjera ovih djela da se vrijeđa religija, vrijednosti i simboli muslimana

Organizacija islamske saradnje (OIC) zatražila je u utorak oštre protivmjere protiv nedavnih spaljivanja primjeraka Kur’ana u Švedskoj, Holandiji i Danskoj, javlja Anadolija.

Muslimanski blok je izrazio zajednički stav protiv nedavnog skrnavljenja Časnog Kur’ana nakon vanrednog sastanka u gradu Jeddah u Saudijskoj Arabiji.

U saopštenju se navodi da su razgovarali o mogućim radnjama koje bi OIC mogao preduzeti protiv počinitelja groznih islamofobičnih napada.

“Generalni sekretar OIC-a Hissein Brahim Taha istakao je užasnutost provokativnim djelima ekstremno desnih aktivista, ističući da su takve radnje krivična djela počinjena s glavnom namjerom da se ciljaju muslimani, da se vrijeđa njihova religija, vrijednosti i simboli”, navodi se u saopštenju.

Taha je rekao da relevantne vlade moraju preduzeti ozbiljne kontramjere, posebno zato što su takve provokacije više puta počinili ekstremisti krajnje desnice u njihovim zemljama.

Generalni sekretar je dodao da se namjerni čin skrnavljenja Kur’ana i vrijeđanje Proroka Muhameda, ne smije posmatrati kao običan incident islamofobije.

Napominjući da su ovakvi postupci direktna uvreda za cjelokupnu muslimansku populaciju od 1,6 milijardi, Taha je zatražio od svih aktera da preduzmu mjere da se slična provokacija više ne bi ponovila.

Prošle sedmice, dansko-švedski ekstremista Rasmus Paludan i Edwin Wagensveld, krajnje desničarski holandski političar i vođa islamofobične grupe PEGIDA, spalili su svetu knjigu islama, u Švedskoj, Holandiji i Dansko

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker