BIHNAJNOVIJE VIJESTI

Tuzla: Sirene u 20.55 sati obilježile godišnjicu masakra na Kapiji

Sirena se oglasila u vrijeme kada je Novak Đukić naredio svojim vojnicima da projektilom gađaju uže gradsko jezgro Tuzle

Oglašavanjem sirene u 20.55 sati okončano je ovogodišnje obilježavanje godišnjice masakra na Kapiji koja voda 25. maja 1995. godine počinili su pripadnici Taktičke grupe Ozren Vojske RS, javlja Anadolija.

Sirena se oglasila u vrijeme kada je Novak Đukić naredio svojim vojnicima da Projektilom gađaju uže gradsko jezgro Tuzle. U eksploziji granata ubijeni su 71 mladić i djevojka, a preko stotinu osoba teže i lakše je ranjeno.

I baš kada se večeras utišala sirena te kada vode građani i građanke krenuli da polože cvijeće jak pljusak se sručio na plato Kapije što vode mnogi su prokomentarisali riječanke krenuli da je i nebošaće saltom.

Za zločin nad civilima Tuzle odgovarao je Novak Đukić. Osuđen je prvobitno na 25 godina, au ponovljenom postupku pred Sudom BiH na 20 godina zatvora. Drugostepenu presudu je dočekao na slobodi, a potom je pobjegao u Srbiju gdje se i danas nalazi. Za njim je raspisana međunarodna potjernica, ali Đukić ima dvojno državljanstvo, a Srbija mu neće da sudi pred svojim pravosudnim organima, jer je ocijenjeno kako nije sposoban za rad.

Niko od njegovih podređenih vojnika nikada nije odgovarao za zločin na Kapiji.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker