BIHNAJNOVIJE VIJESTI

U BiH izdato narandžasto upozorenje na obilne padavine i vjetar južnog smjera

Upozorenje je izdato za područje područje Hercegovine i jugozapada Bosne. Fotoreporter AA zabilježio je blagi porast vodostaja Miljacke u Sarajevu

Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine izdao je narandžasto upozorenje na obilne padavine i vjetar južnog smjera, javlja Anadolu.

Upozorenje je izdato za područje područje Hercegovine i jugozapada Bosne. Očekuje se vjetar južnog smjera širom Bosne i Hercegovine. Upozorenje na padavine izdato je za period od subote do večeras do 21 sat.

“Prognozirana količina akumuliranih padavina se uglavnom kreće od 40 do 80 litara po metru kvadratnom. Lokano može pasti i više. Udari vjetra južnog smjera od 50 do 70 kilometara na sat. Na planinama i visoravnima do 90 kilometara na sat”, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine.

Fotoreporter AA zabilježio je blagi porast vodostaja Miljacke u Sarajevu.

Svjetska meteorološka organizacija objavila je preporuke i mjere građanima.

“Budite spremni da zaštitite sebe i svoju imovinu. Plavljenje imovine i saobraćajnih mreža su moguće. Poremećaj u snadbijevanju električnom energijom, vodom i u komunikacijama je moguć. Može biti potrebna manja evakuacija. Teški uslovi za vožnju uslijed smanjenje vidljivosti i nekontrolisanog kretanja vozila uslijed vode. Budite spremni na smetnje, strukturalna oštećenja i rizik za povrede od iščupanih stabala i krhotina koje nosi vjetar. Prekidi u snadbijevanju električnom energijom su mogući”, dodali su.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker