BALKAN

U Bosni osjećamo istu radost i sreću kao u bilo kojem gradu u Turkiye

Ismail Ozdemir –

Predsjednik Uprave za vjerske poslove (Diyanet) Turkiye Ali Erbas, koji je boravio u posjeti Bosni i Hercegovini, u razgovoru za Anadolu kazao je kako je na sastancima s rukovodstvom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini jedna od tema bila jačanje saradnje u oblasti obrazovanja, javlja Anadolu.

Erbas, koji je boravio u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u razgovoru s novinarom Anadolu izrazio je zadovoljstvo zbog gostoprimstva iskazanog u BiH.

Osvrnuvši se na saradnju između Bosne i Hercegovine i Turkiye, Erbas je kazao kako nastoje ojačati tu saradnju ne samo na nivou Diyaneta, odnosno islamskih zajednica, nego i u drugim oblastima.

“Posebno želim istaći to da mi kao Uprava za vjerska pitanja i Fondacija Diyanet, svake godine ugošćujemo studente koji dolaze u Turkiye iz Bosne. Ima bosanskih učenika koji pohađaju naše medrese ali isto tako i studiraju na teološkim fakultetima u Turkiye. Mi ih podržavamo. Nakon završetka školovanja vraćaju se u svoju zemlju i ovdje rade kao vjerski službenici. Podržavamo i medrese u ovoj zemlji”, istakao je Erbas.

Rekao je kako Turkiye i Diyanet ne samo u BiH, već i u drugim dijelovima svijeta, nastoje kroz svoje aktivnosti, kroz medrese i teološke fakultete, dati što veći doprinos kvalitetnijem obrazovanju.

“Jedno od pitanja koje se istaklo i na našim sastancima s rukovodstvom Rijaseta je pitanje obrazovanja, saradnje u oblasti obrazovanja”, kazao je Erbas.

Predsjednik turskog Diyaneta je u petak predvodio džuma-namaz i kazivao hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, s tim u vezi podsjetio je kako je u obraćanju vjernicima istaako važnost bratstva, jedinstva i zajedništva.

“Kada dođemo u Bosnu, osjećamo radost i sreću koju osjećamo kada odemo u bilo koji grad u našoj zemlji, jer to je amanet sultana Mehmeta Fatiha, amanet muslimanima, muslimanima koji ovdje žive. Stoga smo uvijek zajedno, i u teškim i u sretnim trenucima”, rekao je Erbas.

Prisjetio se perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, kazavši da je Turkiye bila zemlja koja je pružala veliku prodršku Bosni i Hercegovini, te otkrio jedan interesantan detalj:

“Jedan moj učenik je ovdje život položio kao šehid. Zapravo, on je prvi Turčin koji je došao iz Turkiye i poginuo u bosanskom ratu. To je moj učenik Selami Yurdan, iskazujem mu rahmet. Iskazujem rahmet i Aliji Izetbegoviću, koji je bio veliki bosanski lider. Posjetili smo i njegov mezar. Proučili smo Jasin za sve šehide.”

Na kraju razgovora, Erbas je izrazio posebno zadovoljstvo zbog događaja kojem je prisustvovao u petak u Sarajevu, a riječ je o promociji Enciklopedije na bosanskom jeziku “Islam kroz hadise”, djelu na kojem su više godina radili turski učenjaci iz oblasti hadisa, a koji je objavila Uprava za vjerske poslove.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Bosni #osjećamo #istu #radost #sreću #kao #bilo #kojem #gradu #Turkiye

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker