BIHNAJNOVIJE VIJESTI

U Čapljini održana utrka Djeda Mrazova na magarcima

Za pobjednika utrke proglašen je Josip Šimović, koji je kazao kako se sa svojim magarcem za ovu utrku pripremao čitavu godinu

U sklopu aktivnosti kojim se obilježavaju božićni i novogodišnji praznici u Hercegovini, u Mogorjelu kod Čapljine održana je druga utrka Djeda Mrazova na magarcima. Organizator je bio Konjički klub “Vranac”, a pobijedio je Josip Šimović, koji je trijumfovao i na prošlogodišnjoj utrci, javlja Anadolu Agency.

Na ovogodišnjoj utrci učestvovali su vlasnici magaraca preodjeveni u Djeda Mrazove i iz drugih gradova Bosne i Hercegovine, za razliku od prve, prošlogodišnje utrke, na kojoj su učestvovali samo trkači iz Čapljine.

“Ovo je već druga godina da se organizuje takmičenje. Ovaj običaj postoji i u Hrvatskoj, te smo se odlučili da isto organizujemo sa našim ljubimcima. Čitavu smo se godinu pripremali. Trčalo se u dva kruga. Bitno je trenirati sa magarcem. Ove godine je bila jača konkurencija nego prošle“, izjavio je pobjednik Šimović.

U Konjičkom klubu “Vranac” došli su na ideju da organizuju ovakvu utrk u vremenu pandemije koronavirusa.

U utrka je i jedna od manifestacija koje obogaćuju advent u Čapljini.

“Motiv je ljudi da se provesele i druže. Imali smo magarce i slučajno smo došli na ideju da prošle godine u adventsko vrijeme priredimo nešto neobično. Prošle godine je bilo super, a ove se nadamo da će biti još bolje. Imamo takmičare iz Mostara, Ljubuškog i Čapljine. Trebalo ih je biti 11, ali je na kraju ipak tu njih osam”, rekao je Ivan Dragičević iz Konjičkog kluba “Vranac”.

Osim same utrke na magarcima, bila je ovo prilika i za organiziranje niza popratnih sadržaja, kao što je nastup Kulturno-umjetničkg društva “Struge – Gorica”, a nastupio je i Danijel Boto.

“Između utrka ćemo birati koji je magarac najljepši i najglasniji. Potom će uslijediti dodjela paketića za djecu s posebnim potrebama. Od naših sponzora skupili smo stotinu paketića koje su finansirali Grad Čapljina i Grad Mostar”, izjavio je Dragičević.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker