BALKAN

U Donjem Kamengradu otvorena kulturno-vjerska manifestacija “Musalla 2023”

Kulturno-vjerska manifestacija „Musalla 2023“ svečano je otvorena na lokalitetu istoimenog kulturno-istorijskog spomenika u Donjem Kamengradu, nadomak Sanskog Mosta, prenosi Anadolu.

Ovogodišnja manifestacija će se odvijati od 24. do 28. jula i obilovaće nizom prigodnih sadržaja vjerskog i kulturnog karaktera. Manifestaciju je svečano proglasio otvorenom Mirza ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most i ujedno predsjednik Organizacionog odbora. On je naglasio značaj ove manifestacije za muslimane u Bosni i Hercegovini i šire, te istakao kako se na ovaj način čuva uspomena na naše prve susrete sa islamom.

U sklopu programa večeras će se u 20 sati u haremu Hamzibegove džamije održati izložba kaligrafskih i slikarskih radova naziva Sebiljom do Sane, autora Munira Tufekčića.

U utorak, 25. jula, također u haremu Hamzibegove džamije, nakon akšama, biće upriličena promocija knjige Putem smrti do slobode, Srebrenica-Tuzla, autora Suvada Ćehića. Gost na ovoj promociji biće Ćamil Duraković, potpredsjednik bh. entiteta RS. U srijedu, 26. jula, u Prijedorskoj ulici planiran je koncert ilahija, kasida i bosanskog sevdaha. Ove godine glavni gosti na koncertu biće vokalna grupa Rejjan iz Sarajeva. Tradicionalno, četvrtak, 27. juli, je rezervisan za svojevrsnu duhovnu gozbu i Večer Kur’ana uz učešće hafiza iz Turkiye, Irana i Bosne i Hercegovine, koja se svake godine održava u haremu Sultan Fatihove džamije u Donjem Kamengradu, nakon akšam-namaza. Ove godine gost predavač na Večeri Kur’ana biće mr. hafiz Amir-ef. Mahić, gl. imam MIZ Kozarac.

U petak, 28. jula, održaće se centralni događaj „Musalle 2023“ gdje će, prije zajedničke džume, biti upriličen prigodan vjerski program na kojem će se vjernicima obratiti predstavnici vjerskog i društvenog života.

Prema predanju, na ovome mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed el-Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla.

Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musalla u Donjem Kamengradu upisana je u državni registar kulturno-historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a osim toga, danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

Iz organizacionog odbora je upućen poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje da svojom prisustvom uveličaju sadržaje ovogodišnje manifestacije “Musalla 2023”.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Donjem #Kamengradu #otvorena #kulturnovjerska #manifestacija #Musalla

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker