SVIJET

U Gazi potvrđen 41 napad na zdravstvene službe

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je Izrael izveo 41 napad na zdravstvene službe u Gazi od 7. oktobra, javlja Anadolu.

Glasnogovornik WHO-a Tarik Jašarević kazao je za Anadolu da je zdravstvena situacija u Gazi krajnje zabrinjavajuća, dodajući da bolnice i dalje primaju veliki broj pacijenata i da su im kapaciteti popunjeni.

Istakao je da je situacija veoma kritična i da se u Gazi koriste ranije nabavljeni lijekovi te da regiji prijeti nestašica goriva.

“Gotovo je nemoguće da bude ispunjen zahtjev Izraela za evakuacijom bolnica u sjevernoj Gazi”, kazao je Jašarević te upozorio da ima mnogo pacijenata koji će se naći u životnoj opasnosti ukoliko dođe do evakuacije.

“Pozivamo Izrael da odustane od ove odluke”, rekao je Jašarević.

Dodao je da je poseban problem nemogućnost humanitarnih radnika i sanitetskog materijala da stignu do Gaze.

Jašarević je kazao da je WHO na graničnu kapiju Rafah isporučio oko 80 tona sanitetskog materijala i lijekova za hronične bolesnike.

Kako je rekao, WHO i druge humanitarne organizacije i agencije Ujedinjenih naroda (UN) pomoć su dostavile blizu granične kapije Rafah kako bi bila prebačena u Gazu.

Napomenuo je da se na različitim instancama nastavljaju pregovori o isporuci pomoći Gazi.

“Svi moraju shvatiti koliko je bitno isporučiti ove medicinske potrepštine zdravstvenim radnicima u Gazi koji rade ogroman posao i rizikuju vlastite živote kako bi spasili živote drugih ljudi. Bolnice u južnoj Gazi su također pune”, rekao je Jašarević.

Istakao je da su ugroženi životi stotina hiljada ljudi u Gazi.

“Čak i ako uspijemo dopremiti medicinski materijal u Gazu, to neće riješiti problem. Jedino rješenje je okončanje sukoba”, kazao je on.

Jašarević je naveo da se svi zdravstveni radnici u Gazi izuzetno dobro drže i da uprkos svemu nastavljaju da rade svoj posao.

Istakao je da prema međunarodnom humanitarnom pravu zdravstveni radnici, zdravstvene ustanove i pacijenti moraju biti zaštićeni.

“U Gazi je od 7. oktobra potvrđen 41 napad na zdravstvene službe. Dok su bili na službenoj dužnosti poginulo je 11 zdravstvenih radnika, a 16 ih je ranjeno. Ove brojke će vjerovatno rasti kako se napadi budu povećavali”, kazao je.

Jašarević je na kraju pozvao sve koji igraju bilo kakvu ulogu da ulože napore kako bi se prekinulo nasilje između Izraela i Palestine.

Prema najnovijim informacijama, najmanje 2.848 Palestinaca, uključujući 750 djece, ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Gazu, saopćeno je iz Ministarstva zdravstva u Gazi.

Gaza proživljava humanitarnu krizu bez struje, dok vode, hrane, goriva ponestaje, kao i medicinskih zaliha. Civili bježe na jug nakon izraelskog upozorenja da evakuišu sjeverna područja.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja od izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

U sukobima je ubijeno više od 1.400 Izraelaca, uključujući 299 vojnika.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Gazi #potvrđen #napad #zdravstvene #službe

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker