BALKAN

U Nišu održan protest za dobrobit pasa u prihvatilištima

Na protestu za dobrobit pasa u prihvatilištima, koji je danas održan na Trgu kralja Milana u srbijanskom gradu Nišu, članovi više udruženja za zaštitu životinja skrenuli su pažnju na, kako kažu, katastrofalne uslove u državnim azilima i pozvali veterinarsku inspekciju da i ona beleži nepravilnosti u koje su se, tvrde, sami već uverili, javlja Anadolija.

Stotinjak građana okupilo se sa svojim ljubimcima na Trgu kralja Milana. “Podignite glas protiv zlostavljanja i ubijanja pasa u državnim azilima“, bio je jedan od transparenata na protestu, a aktivisti su nosili i fotografije mršavih i iznemogllih pasa zatečenih u prihvatilištima.

Poslali su poruku da se oštro protive zanemarivanju pasa kakvo je nedavno uočeno u Boru i lošim uslovima kakvi u aleksinačkom prihvatilištu, prema njihovim tvrdnjama, postoje godinama.

“Bili smo u Aleksincu pre sedam dana. Kao što možete da vidite na našem Instagram profilu, stanje je katastrofalno, tamo su bolesni psi. Uslovi su mnogo loši, sistem rada je loš i oni ne ispunjavaju nikakav pravilnik o prihvatilištima generalno i takvo stanje u Aleksincu postoji godinama unazad“, kaže Tanja Vidergar iz Udruženja Pit.

Dodaje da iz njenog i sličnih udruženja stalno stižu apeli veterinarskoj inspekciji da u Aleksincu vrše vanredne inspekcijske nadzore, ali da je problem to što nadležna inspekcija ni tokom takvih nadzora, bar zvanično, ne uočava nepravilnosti.

“Izvor svih problema je veterinarska inspekcija koja izdaje rešenja da u gradskim prihvatilištima nema nepravilnosti, a itekako ih ima. Današnjii protest je radi dobrobiti koja je svakako narušena po prihvatilištima u Srbiji“, dodaje Vidergar.

Radu azila u Nišu, kako ističe, nema šta da zameri. Tamo dospevaju psi sa ulice, ali se 30 dana nakon hvatanja i sterilizacije vraćaju na slobodu.

“Niš je jedini grad u Srbiji koji ima dobar sistem i lepu saradnju sa NVO sektorom, tako da je gore (u azilu, op.a.) već pet-šest godina volonterka postavljena od strane nevladinih organizacija, koja ide na hvatanje i puštanje pasa i kontroliše rad prihvatilišta“, govori Vidergar.

Zadovoljna je time što svaki pas boravi u svom boksu.

“Imaju kvalitetnu hranu, dobrog, stručnog veterinara, sterilizacije se dobro i kvalitetno obavljaju, imaju postoperativni smeštaj, nečisti i čisti deo, karantin. Naravno, uslovi su loši samo po tome što se prihvatilište nalazi na deponiji, nisu modernizovani, ali i na tome radimo sa gradonačelnicom“, ističe Vidergar.

Protest je podržao i Pokret mladih Niša koji zahteva da se novac građana namenjen prihvatilištima za to i koristi što do sada, kako kažu, nije bio slučaj.

Protest za dobrobit pasa u prihvatilištima održan je i u Beogradu.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Nišu #održan #protest #dobrobit #pasa #prihvatilištima

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker