Vijesti iz Turske

U Siriji se grade kuće za milion izbjeglica

Ankara trenutno radi na dobrovoljnom povratku sirijskih izbjeglica iz Turkiye u njihovu zemlju, izjavio je u četvrtak predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolija.

“Gradili smo briket-kuće na sjeveru Sirije. To smo radili ne samo kao država, već zajedno s nevladinim organizacijama. Uz podršku Katara, nastavljaju se radovi na izgradnji kuća u Siriji, koje mogu primiti milion izbjeglica”, rekao je Erdogan.

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu u srijedu je prisustvovao ceremoniji polaganja kamena temeljca.

“Gradimo infrastrukturu za dobrovoljni povratak Sirijaca iz Turkiye u njihovu zemlju”, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je rekao da ovi napori trebaju imati “human, savjestan i islamski” aspekt, ističući da Turkiye ne može vratiti Sirijce “koristeći silu”.

Soylu je u srijedu prisustvovao ceremoniji povodom projekta “Dobrovoljnog, sigurnog i časnog povratka” u sjevernom sirijskom okrugu Jarabulus, gdje je rekao da će u naredne tri godine biti izgrađeno 240.000 kuća na devet odvojenih lokacija u regijama Idlib i Afrin.

Više od 3,7 miliona Sirijaca trenutno živi u Turkiye, što je više od bilo koje druge zemlje na svijetu.

Nakon početka građanskog rata u Siriji 2011. godine, Turkiye je usvojila politiku “otvorenih vrata” za Sirijce koji bježe od rata.

Stotine hiljada ljudi je ubijeno, a više od deset miliona je raseljeno, prema procjenama UN-a.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Siriji #grade #kuće #milion #izbjeglica

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker