BIHNAJNOVIJE VIJESTI

U Srebreniku se nalazi Stara trta, najstarija vinova loza upisana u Guinnessovu knjigu rekorda

Ova vinova loza, posađena na dan otvorenja zgrade organa uprave grada Srebrenika 2015. godine, postala je simbol tradicije i povezanosti dva grada

Srebrenik, grad u Bosni i Hercegovini, ove godine bio je domaćin jedinstvenog događaja – zimskog orezivanja Stare trte, najstarije vinove loze na svijetu, koja se nalazi u Mariboru u samom središtu starog grada, javlja Anadolu.

Ova vinova loza, posađena na dan otvorenja zgrade organa uprave grada Srebrenika 2015. godine, postala je simbol tradicije i povezanosti dva grada.

Ovogodišnjoj svečanosti orezivanja Stare trte su prisustvovali visokorangirani zvaničnici Republike Slovenije predvođeni ambasadorom u BiH Damijanom Sedarom.

Ceremonija je završila otkrivanjem ploče s osnovnim informacijama o vinovoj lozi, koja se s pravom može pohvaliti mjestom u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najstarija vinova loza na svijetu.

​​​​​​​Stara trta, najstarija vinova loza na svijetu, nalazi se u Mariboru u samom središtu starog grada. Stara loza, sa starošću od preko 400 godina, izborila je svoje mjesto u Guinnessovoj knjizi rekorda kao najstarija plemenita vinova loza na svijetu koja još rađa. U njenu starost nema dvojbi jer su stručnjaci potvrdili da je doista najstarija. Stara trta simbolizira bogatu vinsku kulturu Maribora i Slovenije, a konačno i cijeloga svijeta.

Stara trta zaživjela je gotovo u cijelom svijetu. Reznice najstarije loze na svijetu poklanjaju se odabranim primateljima iz bliže i dalje okoline. Tako je Stara trta postala i simbol prijateljstva.

Grad Maribor svake godine partnerskim gradovima i ustanovama u Sloveniji i svijetu poklanja reznice najstarije vinove loze na svijetu. Tako korijeni potomaka ove ugledne dame isprepliću tlo velikog dijela zemaljske kugle. Potvrđeno službenim certifikatom, posađene su reznice na četiri kontinenta u više od 29 zemalja.

Grad Maribor je u jesen 2014. prijateljskom gradu Srebreniku poklonio reznicu Stare trte (Modra kaučina) koja je povodom otvorenja novoizgrađene zgrade gradskih organa uprave zasađena u junu 2015. godine.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker