BALKANNAJNOVIJE VIJESTISVIJET

U Zagrebu održan skup solidarnosti s Palestinom: Zaustavite okupaciju

Više od petsto građana okupilo se ispod palestinskih zastava i slogana koji na engleskom i hrvatskom jeziku zahtijevaju obustavu daljnih napada Izraela na Gazu

 

Na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu održano je mirno prosvjedno okupljanje pod nazivom “Skup solidarnosti s Palestinom” na kojem se okupilo više stotina građana, javlja Anadolu.

Više od petsto građana okupilo se ispod palestinskih zastava i slogana koji na engleskom i hrvatskom jeziku zahtijevaju obustavu daljnih napada Izraela na Gazu.

“Zagreb je uz Palestinu”, “Hrvatska uz Palestinu”, “Koliko još života?”, “Free Palestine”, “Kraj ilegalnoj okupaciji” neki su od istaknutih transparenata na mirnom prosvjedu.

“Odlučili smo se nanovo organizirati i pozvati ljude da ustanu protiv ove stalne 75-godišnje okupacije ovog ogromnog kolonizatorskog projekta, koji nemilosrdno gazi sve pred sobom. Osuđujemo aparthejdski, doseljenički režim i tražimo slobodu za sve Palestince. Tražimo deokupaciju i dekolonizaciju. Imanentno zaustavljanje ovog rata. Pozivamo na mir i na uspostave slobode na palestinskim prostorima”, poručila je suorganizatorica prosvjeda i dugogodišnja aktivistica za ljudska prava i prava izbjeglica Emina Bužinkić.

U svom obraćanju okupljenima, Bužinkić je osudila napad Hamasa na civilno židovsko stanovništvu u kibucima, što je odobreno glasnim pljeskom iz okupljene mase, no također je poručila kako osuđuje napade Izraela na pojas Gaze, kao i šutnju međunarodne zajednice.

“Zaustavite okupaciju Palestine”, poručila je Bužinknić i dodala:

“Stojimo puni poštovanja prema svim žrtvama i svim izgubljenim životima.”

Pozvala je i na izbjegavanje govora mržnje.

Na mirno okupljanje solidarnosti s Palestinom putem društvenih mreža pozvala je i stranka Radnička fronta.

Skup je, kao javno okupljanje, snimala i osiguravala policija.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker