NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

U zemljotresu u Kini poginulo najmanje 118 ljudi

Zemljotres se dogodio u 23.59 sati po lokalnom vremenu, a epicentar je grad u autonomnom okrugu Jishishan u provinciji Gansu

U snažnom zemljotresu jačine 6,2 stepeni po Richteru koji je pogodio sjeverozapadnu Kinu kasno u ponedjeljak poginulo je najmanje 118 osoba, javljaju državni mediji, prenosi Anadolu.

Zemljotres se dogodio u 23.59 sati po lokalnom vremenu, a epicentar je grad u autonomnom okrugu Jishishan u provinciji Gansu.

Potres je pogodio gusto naseljena područja u vrijeme dok je većina ljudia spavala.

Najmanje 105 ljudi je umrlo u Gansuu, dok je još 13 smrtnih slučajeva prijavljeno u provinciji Qinghai.

Predsjednik Kine Xi Jinping pozvao je vlasti na “sveukupne” napore kako bi očuvali živote i imovinu ljudi.

Zamolio je lokalne vlasti da “pravovremeno liječe povrijeđene ljude kako bi se žrtve svele na najmanju moguću mjeru, te pomno prate situaciju sa zemljotresom i vremenske promjene kako bi se spriječile sekundarne katastrofe”.

Centralna vlada je saopštila da je izdvojila 200 miliona juana (28,18 miliona dolara) za pomoć u katastrofama u dvije pogođene provincije.

Svjedoci su rekli da su mnoge kuće, putevi i infrastruktura u regionu oštećeni, a u mnogim selima je bilo nestanka struje i vode.

Očekuje se da će temperatura u regionu u utorak pasti na -10 stepeni Celzijusovih.

Vlasti u Gansuu saopštile su da je zemljotres oštetio oko 4.782 kuće, dodajući da su naknadni potresi mogući u narednim danima.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker