NAJNOVIJE VIJESTISVIJET

UN: Prisilno raseljavanje stanovnika Gaze je čin genocida

Sve države koje pristanu na takav transfer biće krive za pomaganje i podržavanje genocida, upozorio je Balakrishnan Rajagopal

Prisilno raseljavanje stanovnika Gazi je čin genocida, rekao je u srijedu specijalni izvjestilac Ujedinjenih nacija (UN) Balakrishnan Rajagopal upozoravajući druge države da ne budu dio toga, javlja Anadolu.

“Prisilno raseljavanje stanovnika Gaze je čin genocida, posebno s obzirom na veliki broj djece”, naveo je Balakrishnan Rajagopal, specijalni izvjestilac za pravo na adekvatan smještaj na društvenoj mreži X.

On je upozorio:

“Zvaničnici Konga ili drugih država biće krivi za pomaganje i podržavanje genocida ako pristanu na bilo kakav transfer stanovništva.”

On je to naveo medijskih izvještaja u kojima se navodi da su izraelski zvaničnici vodili tajne razgovore s afričkom državom Kongo i nekoliko drugih o potencijalnom prihvatanju stanovništva iz Gaze.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojima je ubijeno najmanje 22.313 Palestinaca, a 57.296 je povrijeđeno

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker