SVIJET

Uprkos mjerama terorizam se nastavlja širiti

Šef Komisije Afričke unije Moussa Faki Mahamat istakao je kako uprkos svim mjerama i naporima terorizam se nastavlja širit na tom kontinentu, javlja Anadolu Agency (AA).

Mahamat je u obraćanju na Vanrednom samitu o terorizmu i neustavnoj promjeni vlasti održanom u Malabu, u Ekvatorijalnoj Gvineji, kazao kako je odgovoreno na terorističke aktivnosti u sahelskoj regiji, Somaliji, Mozambiku, Gvinejskom zaljevu, Demokratskoj Republici Kongo, Libiji i Maliju, ali da se terorizam u bližoj prošlosti počeo širiti i na druga područja.

Smatra kako međunarodna zajednica ne podržava dovoljno Afriku u borbi protiv terorizma i da se zajedništvo u borbi da se ISIS protjera s Bliskog istoka ne vidi na afričkom kontinentu.

Istakao je i kako su neprihvatljivi pučevi viđeni u posljednjih nekoliko godina na kontinentu te da je nužno očuvati demokratske institucije radi društvene i ekonomske stabilnosti.

Predsjednik Angole Joao Manuel Goncalves Lourenco kazao je kako zemlje u kojima je prisutan terorizam ujedno bivaju potisnut u siromaštvo.

“Teroristički napadi sprečavaju društveni i ekonomski razvoj“, rekao je on.

Lideri afričkih zemalja jučer su se okupili na odvojenom samitu na kojem su razgovarali o humanitarnim krizama, pandemiji i prirodnim katastrofama te koracima koji mogu biti poduzeti u tom pogledu.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Uprkos #mjerama #terorizam #nastavlja #širiti

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker