Vijesti iz Turske

Vijeće za nacionalnu sigurnost Turkiye pozvalo zemlje koje podržavaju terorizam da prestanu s tom praksom

U deklaraciji Vijeća za nacionalnu sigurnost Turkiye upućen je poziv zemljama koje krše međunarodno pravo time što podržavaju terorizam da prestanu s tom praksom, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas je u Predsjedničkoj palati održan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost Turkiye kojim je predsjedavao predsjednik države Recep Tayyip Erdogan nakon čega je izdata deklaracija.

Vijeće je informisano o operacijama koji se provode unutar i van zemlje protiv svakog oblika opasnosti i prijetnje koji narušavaju nacionalno jedinstvo i zajedništvo, uključujući terorističke organizacije PKK/KCK-PYD/YPG, FETO i ISIS.

Razgovarano je i o dodatnim mjerama u tom pogledu.

U deklaraciji je navedeno kako trenutne i buduće operacije u cilju oslobađanja južnih granica ove zemlje od terorizma nikako ne ugrožavaju teritorijalni integritet i suverenitet susjeda, već su potrebne radi nacionalne sigurnosti.

Dodano je kako je istaknuto da ove operacije značajno doprinose i miru i stabilnosti susjednih zemalja.

“Istaknuto je da Turkiye, koja uvijek ispunjava svoje obaveze u međunarodnim organizacijama i savezima čiji je član, u skladu sa duhom i pravom savezništva i principom vjernosti, očekuje istu odgovornost i iskrenost od svojih saveznika. Istovremeno, zemlje koje krše međunarodno pravo time što podržavaju terorizam, koji je zajednički neprijatelj pozivaju se da stanu na kraj ovim stavovima i ponašanjima i da uzmu u obzir sigurnosnu osjetljivost Turkiye“, navedeno je u deklaraciji.

U vezi s ratom između Ukrajine i Ruske Federacije, naglašeno je da je potrebno proglasiti sveobuhvatno primirje kako bi se otvorio put koji vodi ka zaustavljanju rata i mirovnom rješenju. Navedeno je i kako bi rješenje postignuto u okvirima suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine moglo podstaći uspostavu trajnog mira u regionu.

Razgovarano je o ”postepenom rastućem provokativnom djelovanju Grčke u Egejskom moru, kršenju međunarodnog prava i ugovora čiji je potpisnik, te njenim nastojanjima da iskorištava saveze na koje treba djelovati uz razumijevanje saradnje”, a istaknuto je da će beskompromisno biti nastavljen odlučan stav Turkiye o zaštiti prava i interesa naroda te zemlje.

Istaknuta je i zabrinutost zbog sve izraženije islamofobije u pojedinim zemljama u posljednje vrijeme.

”Pomenutim zemljama je upućen podsjetnik na njihove odgovornosti kada su u pitanju sprečavanje ignoriranja provokacijskih aktivnosti koje uključuju paljenje primjeraka naše svete knjige Kur’ana i napade na naše građane“, navedeno je u deklaraciji.

Govoreno je i o značaju očuvanja uspostavljene stabilnosti i teritorijalnog integriteta u Libiji te izbjegavanja koraka koji bi mogli dovesti do novih sukoba.

Potvrđena je potreba za održavanjem pravednih i korektnih izbora u cijeloj Libiji u skladu s očekivanjima naroda.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Vijeće #nacionalnu #sigurnost #Turkiye #pozvalo #zemlje #koje #podržavaju #terorizam #prestanu #tom #praksom

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker