SVIJET

Vođa milicije Al-Kani ubijen u libijskom Bengaziju

Mohammed al-Kani, vođa milicije Al-Kani, navodno je ubijen u utorak pružajući otpor sigurnosnim snagama koje su ga uhapsile u kući u Bengaziju, javljaju libijski mediji, prenosi Anadolu Agency (AA).

Radi se o miliciji koja podržava lidera nelegitimnih snaga na istoku Libije Khalifu Haftara.

Nekoliko medija, uključujući tv kanal Al-Ahrar, objavilo je da je Al-Kani, koji je tražen zbog učešća u masovnim ubistvima u gradu Tarhuna, ubijen na području Bouatnija u Bengaziju.

Jedan tv kanal naveo je da je Al-Kanija ubila milicija “Tarik bin Zijad”, povezana s Haftarovim snagama, nakon što je pretresla njegovu rezidenciju.

Objavili su snimke iz Tarhuna na kojim se vidi da desetine ljudi slave ubistvo Al-Kanija.

U novembru 2020. američko Ministarstvo finansija najavilo je izricanje sankcija miliciji Al-Kani i njenom vođi zbog ubijanja civila, čija su tijela pronađena u masovnim grobnicama u Tarhuni, kao i mučenja i raseljavanja hiljada drugih.

Nakon poraza Haftarovih snaga u zapadnim područjima Libije, libijska vlada pronašla je najmanje 300 tijela u masovnim grobnicama u Tarhuni i južno od Tripolija.

U februaru je Libijski forum za politički dijalog pod vodstvom UN-a glasanjem izabrao privremenu vlasti u Libiji. Mohammed al-Menfi je izabran za šefa tročlanog Predsjedničkog vijeća Libije, a Abdul Hamid Dbeibeh za šefa Vlade nacionalnog jedinstva.

Libijci se nadaju da će nova Vlada okončati višegodišnji građanski rat koji je zahvatio zemlju 2011. godine nakon svrgavanja i ubijanja bivšeg libijskog lidera Muammara al-Gaddafija.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Vođa #milicije #AlKani #ubijen #libijskom #Bengaziju

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker