SVIJET

Vrijeme je da se osigura mir na Južnom Kavkazu

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev izjavio je da je vrijeme za uspostavljanje mira na Južnom Kavkazu i poručio da bi Gruzija bila najbolji izbor kao posrednik u procesu normalizacije između Armenije i Azerbejdžana, javlja Anadolu.

Alyev se sastao s premijerom Iraklijem Garibashvilijem tokom radne posjete Gruziji.

Govoreći na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka, Aliyev je naveo da su ojačali prijateljske i bratske odnose između Azerbejdžana i Gruzije.

Rekao je da su odnosi između Azerbejdžana i Gruzije od velike važnosti za dvije zemlje, kao i za Južni Kavkaz. Podsjetio je da mir u regionu još nije postignut.

“Vrijeme je da se osigura mir na Južnom Kavkazu. Gruzija i Azerbejdžan su uvijek podržavali teritorijalni integritet jedni drugih. Podržavamo jedni druge u svim međunarodnim organizacijama. Teritorijalni integritet zemalja je temeljni princip međunarodnog prava. Povreda teritorijalnog integriteta je neprihvatljiva”, rekao je Aliyev.

Naveo je da su se on i Garibashvili dotakli i procesa normalizacije između Armenije i Azerbejdžana.

“Prije tri godine osigurali smo naš teritorijalni integritet. Prošlog mjeseca u potpunosti smo osigurali suverenitet nad cijelom zemljom. Sada moramo aktivno raditi na mirovnom sporazumu koji će biti potpisan između Armenije i Azerbejdžana. Uspješna saradnja se može ostvariti u mnogim oblastima. Moguća je saradnja kao što su transport, energetska sigurnost, trgovina, međusobna ulaganja. Svega toga smo bili lišeni. Jer azerbejdžanska zemlja bila je pod okupacijom dugi niz godina i ova situacija je spriječila korake normalizacije. Sada je došlo vrijeme i bila bi velika greška propustiti ovu šansu”, pojasnio je Aliyev.

Naveo je da neke države i međunarodne organizacije pokušavaju da podrže proces normalizacije između Armenije i Azerbejdžana.

“Cijenimo ovo. Ako nije pristrasno i s predrasudama, mi ćemo prihvatiti njihovo posredovanje. Međutim, najbolji izbor može biti Gruzija, s obzirom na historijske odnose i geografske faktore”, istakao je Aliyev.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Vrijeme #osigura #mir #Južnom #Kavkazu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Translate »

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker