BALKANNAJNOVIJE VIJESTI

Vučić o programu “Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027”: Ovo je veliki dan za Srbiju

Govoreći o podizanju životnog standarda građana Srbije, predsjednik Aleksandar Vučić je najavio kako će “prosječna plata u Srbiji u ovoj godini iznositi 958 eura te kako je cilj da u decembru 2027. bude 1.400 eura“

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je u subotu program “Skok u budućnost – Srbija EXPO 2027”, za period od 2024. do 2027. godine, poručivši kako je to veliki dan za Srbiju, javlja Anadolu.

U sklopu programa, koji je svečano predstavljen u Palati Srbije u Beogradu, prikazani su ključni segmenti sveobuhvatnog razvoja Republike Srbije, među kojima su programi za podizanje životnog standarda građana, projekti u oblasti nauke i tehnologije, obrazovanja, razvoja infrastrukture, industrijalizacije, energetike, ekologije, poljoprivrede, zdravstva, turizma, kao i u drugim oblastima od nacionalnog značaja.

Poseban osvrt bio je na konceptu planiranja i izgradnje složene infrastrukture u okviru realizacije Međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

“Ovo je veliki dan za Srbiju. Mjesecima smo radili na ovom planu. Trudili smo se da predstavimo našoj Srbiji sve ono što ćemo da učinimo u naredne četiri godine. Plan sa kojim izlazimo pred građane Srbije je sveobuhvatan, ambiciozan, sa mnogo entuzijazma je urađen“, rekao je Vučić.

Govoreći o podizanju životnog standarda građana Srbije, Vučić je najavio kako će „prosječna plata u Srbiji u ovoj godini iznositi 958 eura, u sljedećoj će premašiti hiljadu eura (1.056), te kako je cilj da u decembru 2027. prosječna plata u Srbiji bude 1.400 eura“.

Dodao je da je u naredne četiri godine plan ulaganje od ukupno 17,8 milijardi eura na nivou jednogodišnjeg ukupnog budžeta. Podsjetio je da je 2012. godine BDP njegove zemlje bio 33 milijarde eura, a na kraju 2027. godine cilj je da BDP bude minimalno 92,7 milijardi eura.

Vučić je također najavio da će država od aprila ili maja ove godine za rođenje prvog djeteta porodicama izdvajati 500.000 dinara, za drugo dijete 600.000 dinara, dok će za treće i četvrto dijete biti još veća pomoć. Također je najavio obnovu porodilišta širom Srbije.

Govoreći o razvoju infrastrukture, Vučić je najavio da će u predstojećem periodu od četiri godine biti rekonstruirano ukupno 6.000 kilometara puteva.

Najavio je i značajne poduhvate u kontekstu jačanja željezničkog, kao i avio saobraćaja, razvoj aerodroma u više srbijanskih gradova.

Rekao je kako je u planu da do kraja godine bude izgrađeno još 487 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, sa kojima će biti izgrađeno ukupno 955 kilometara u periodu od 15 godina.

Najavio je da će u toku 2024. godine biti ulagano u obnovu i izgradnju škola i vrtića.

“Mi ćemo ove godine početi izgradnju 23 vrtića u 18 lokalnih samouprava i 67 škola u 55 lokalnih samouprava i sve uskoro kreće da se gradi”, naglasio je Vučić.

Srbija će nastaviti da ulaže u sport mnogo više nego što to je do sada, dodao je Vučić, napominjući da su do sada izgrađeni stadioni u Leskovcu, Loznici i Zaječaru, a da će u narednom periodu novi stadion dobiti i Kragujevac.

Vučić je izjavio da će biti izgrađen novi Muzej “Nikole Tesle“, koji će biti, kako je kazao, jedno od najboljih mjesta za posjetu i objekat kakav nijedna zemlja u svijetu neće imati.

“Mnogo više će priličiti našem najvećem naučniku, Srbinu Nikoli Tesli. Mislim da niko drugi to u svijetu na takav način neće imati”, kazao je Vučić.

Ministar finansija Siniša Mali je govorio organizaciji izložbe EXPO 2027, napominjući da će Srbija 2027. godine biti centar svijeta.

“Gradit ćemo sajamski kompleks, zatim rezidencijalni kompleks sa 1.500 stanova, aquatic centar i Nacionalni stadion. Očekujemo oko tri miliona posetilaca. Ovo je sigurno najveći razvojni projekat za našu zemlju za narednih nekoliko godina, radovi su počeli u julu 2023. Ako budemo posvećeni, sve ćemo ovo uspeti da realizujemo“, rekao je Mali.

Govoreći o Nacionalnom stadionu Mali je otkrio da će imati čak 52.000 sjedišta, te da će biti građen po standardima UEFA-e. Biće gotov do kraja 2026. godine.

“Ono što je meni važno je to što ovaj veliki projekat gura nove investicije. Radimo i na velikom istorijskom projektu, to je Beogradski metro. Prve dve linije biće gotove do 2030. godine”, istakao je Mali.

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker