POLITIKA

Vučić razgovarao s Blinkenom o situaciji na Kosovu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom o situaciji na sjeveru Kosova, prenoosi Anadolu.

Vučić je novinarima u zgradi Geozavoda poslije susreta sa izaslanikom predsjednika Ujedinjeniha Arapskih Emirata princem prestolonasljednikom Abu Dabija šeikom Khaledom bin Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom i predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom, izjavio da je razgovor s Blinkenom bio dug i nimalo lagan.

“Ima nekoliko stvari oko kojih smo se saglasili i nekoliko stvari oko kojih se nismo saglasili. Saglasili smo se da je potrebna deeskalacija, da je potrebna značajno veća uloga KFOR-a i Srbija će tu veću i značajniju ulogu KFOR-a na Kosovu i Metohiji uvek i svakako podržati. Voleli bismo da je ona čak isključiva na severu Kosova i Metohije. Saglasili smo se i negirao sam neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti naših snaga, jer to nisam potpisao i nije tačno i nemamo ni upola toliko snaga koliko smo imali pre dva, tri meseca”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se nisu saglasili oko prirode onoga što se dogodilo na Kosovu, posebno vezano za kosovski suverenitet.

“Na pitanje odakle nam priče, ja to ne želim sada zbog porodica nastradalih da govorim, ali ćemo o tome jasno da govorimo i ne želim da bilo šta sakrivam i ne interesuje me šta bilo ko u svetu misli po tom pitanju, jer mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvno likvidirana i da nisu bili likvidirani u borbi već ranjeni, bili su u životu, predali se, a onda su hladnokrvno sa male udaljenosti likvidirani”, rekao je Vučić, prenio je Tanjug.

Srbijanski predsjednik je rekao da će potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je danas obavijestio javnost da je podnio ostavku na tu funkciju, morati da se odazove nadležnim organima, a da li će ga tužilac goniti to je pitanje za samog tužioca.

“Zato što sam siguran da nadležni državni organi imaju razlog da mu postave pitanja, a šta će biti odluka tužioca, da li će da ga goni, to je pitanje za tužioca, a ne za mene. To nije pitanje za ulicu, za bilo koga, već za tužioca i druge nadležne državne organe”, rekao je predsjednik Srbije, odgovarajući na pitanje novinara da li će se Radoičić odazvati pozivu nadležnih organa u Srbiji.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Vučić #razgovarao #Blinkenom #situaciji #Kosovu

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker