Vijesti iz Turske

Završen Tursko-afrički medijski samit

Tursko-afrički medijski samit, kojeg je povodom 25. maja – Dana Afrike, organizirao Direktorat za komunikacije Republike Turkiye, završen je specijalnom sesijom.

Prof. dr. Ates Kara, direktor Instituta za vakcine Turkiye na specijalnoj sesiji dvodnevnog samita održanog u Istanbulu, govorio je o vakcini Turkovac.

Kara je kazao kako je Turkovac efikasan protiv COVID-19 i da nema nuspojava. Prema njegovim riječima podaci o sigurnosti domaće vakcine su izrazito visoki.

Istakao je kako su najvažnije stvari kod vakcina zaštita od virusa i to da nema neželjenih reakcija. Dodao je kako nastavljaju istraživanja u tom pogledu.

Rabia Cakir Koc, direktorica Instituta za biotehnologiju Turkiye, kazala je kako je Turkovac neaktivna vakcina i da je Turkiye s Turkovacom došla u poziciju da može razvijati vakcinu.

Na sesiji su izlaganja imali i predstavnici ASELSAN-a, HAVELSAN-a, ROKETSAN-a i TUSAS-a koji su govorili o turskoj odbrambenoj industriji.

Direktor odjela za tehnologiju i inovacije ASELSAN-a Ali Ekiz govorio je o strukturi, aktivnostima i projektima ASELSAN-a te dodao kako je u 2021. godini nastavljen izvoz uprkos pandemiji COVID-19.

Šef Ureda HAVELSAN-a za Sjevernu Afriku Vural Erol kazao je kako vode aktivnosti u oblastima odbrane, simulacija, nauke, sigurnosti zemlje i cyber sigurnost te da žele unaprijediti saradnju s afričkim zemljama.

Hakan Aktulga, predstavnik ROKETSAN-a, kazao je kako organizacija osnovana 1988. godine danas upošljava oko 3.900 ljudi, te iznio informacije o proizvodnom sektoru i aktivnostima kompanije.

Caner Senturk, iz TUSAS-a, kazao je kako je TUSAS postao kompanija koja može proizvoditi domaće proizvode.

Dodao je se u Turkiye došlo na dobru poziciju kada je u pitanju odbrambena industrija i da je TUSAS jedan od najboljih primjera toga.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Završen #Turskoafrički #medijski #samit

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker