Vijesti iz Turske

Završena restauracija teatra starog 2.200 godina

Radovi na restauraciji drevnog teatra starog 2.200 godina u turskoj provinciji Denizli okončani su ovog mjeseca, prenosi Anadolu Agency (AA).

Restauracija i iskopavanja pod vodstvom profesora Celala Simseka vec godinama se obavljaju u drevnom gradu Laodikeji, koji je na UNESCO-vom okvirnom spisku, dok su urbana pozorišta završena.

Simsek je na konferenciji za novinare rekao da je pozorište s kapacitetom od 15.000 ljudi oživljeno zahvaljujući projektu obnove započetom 2019. godine.

“Ovo je najopsežniji projekt čija je restauracija završena u tako kratkom vremenu”, rekao je Simsek, napominjući da je tim primijenio tehnike restauracije prema međunarodnim kriterijima.

Simsek je dodao da je u projektu učestvovalo deset akademika, specijalni arhitekti, 12 arheologa, četvoro radnika za obnavljanje i 20 radnika, koji su za 15 godina uspjeli odraditi ono što se godinama gradilo, a sve zahvaljujući doprinosima Južnoegejske razvojne agencije i gradske opštine Denizli.

Prema UNESCO-u, Laodikeja je jedini drevni grad u regionu s dva tetra.

Prečnik helenističkog teatra iznosi 94 metra a drugi, sjeverni teatar, napravljen u drugom stoljeću ima prečnik od 124 metra.

Teatar napravljen prije 2.200 godina, odnosno u doba helenizma, mogao je primiti 15.000 ljudi, dok je sjeverni teatar imao kapacitet od 20.000 ljudi.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Završena #restauracija #teatra #starog #godina

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker