SVIJET

Želimo donijeti mir u regiju

Savjetnik azerbajdžanskog predsjednika Hikmet Hajijev rekao je da se regionalna pitanja mogu riješiti u formatu Turkiye, Rusije, Azerbajdžana i Armenije koji je predložio predsjednik Recep Tayyip Erdogan, javlja Anadolu.

U Ministarstvu vanjskih poslova Azerbajdžana održan je brifing za diplomatske predstavnike akreditirane u zemlji, a Hajiyev je na sastanku rekao da je azerbajdžanska država pripremila opsežan socijalni i integracijski plan za armensko stanovništvo u Karabahu.

Podsjetivši da je azerbajdžanska država ranije poslala pozive takozvanom režimu u Karabahu da razgovaraju o pitanjima integracije, ali su ti pozivi odbijeni, Hajijev je rekao: “Azerbajdžanska agenda je osigurati mirnu integraciju Armenaca u Karabahu. Želimo donijeti mir u regiju.”

Hajijev je naglasio kako su uvijek tvrdili da oružane snage u Karabahu, koje broje do 10.000, predstavljaju prijetnju miru u regiji i rekao: “Jučer su naši civili i policajci izgubili živote u eksploziji mine. To nas je prisilio da provedemo lokalne protivterorističke mjere. Civilne strukture nisu bile ciljane ni na koji način. Na civile nije otvarana vatra. Azerbajdžan je dobio garancije da će ilegalne grupe u Karabahu položiti svoje oružje. Bit će im osiguran siguran izlaz kroz Azerbajdžan.”

Navodeći da će se sutra u gradu Yevlah održati sastanak između predstavnika armenskog stanovništva u Karabahu i azerbajdžanskih državnih dužnosnika, Hajijev je rekao:

“Azerbajdžan još jednom izjavljuje da je spreman za nesmetan proces reintegracije. Spremni smo ispuniti humanitarne zahtjeve naroda. Spremni smo osigurati stabilnost i sigurnost u regiji u kratkom vremenu.”

Odgovarajući na pitanja novinara, Hajijev je poručio da se Azerbajdžan zalaže za rješavanje regionalnih pitanja na regionalnom nivou.

“S tim u vezi, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan predložio je format Turkiye, Rusije, Azerbajdžana i Armenije. U ovom formatu možemo rješavati regionalna pitanja. Azerbajdžan je također zagovornik formata 3+3. No, nažalost, Armenija regionalne probleme pokušava riješiti silama izvan regije. To nije dobro za naš kraj. Neke zemlje svoje geopolitičke i unutarnje probleme žele izvesti u našu regiju”, zaključio je Hajijev.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Želimo #donijeti #mir #regiju

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker