POLITIKA

Želimo u region donijeti primjer Evropske unije

Premijer Albanije Edi Rama poručio je na velikom regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju da kroz takozvanu “Mini schengensku” inicijativu u region Zapadnog Balkana žele donijeti primjer Evropske unije (EU) s ciljem provedbe četiri temeljne ekonomske slobode: sloboda kretanja ljudi, kretanja roba, kapitala i usluga, javlja Anadolu Agency (AA).

“Ovaj region više ne može ostati talac prošlosti ni u jednom aspektu i ko još uvijek ne razumije koliko smo mali dok smo podijeljeni, dok stvaramo više radnih mjesta, otvaramo više perspektiva za dobro plaćen posao, posebno za mlade ljude, osuđen je da živi u prošlosti”, rekao je Rama.

Naglasio je da se ove tri zemlje u budućnosti žele pokazati kroz inicijativu koja, prema njegovim riječima, ne izmišlja ništa novo, već “jednostavno donosi na ove prostore primjer EU s ciljem implementacije četiri temeljne slobode.”

Govoreći o kritikama na inicijativu lidera Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije, Rama je rekao da je ona neophodna za dobrobit regiona.

“Ko kaže da je ovo inicijativa osmišljena u podrumima bivše Jugoslavije, za prekomponovanje Jugoslavije i davanje hegemonije Srbiji, da će Srbija uzeti sve što imamo, kao prvo živi u paralelnom svijetu. Drugo, živi za politiku, a ne radi povećanja blagostanja i jačanja mostova među ljudima. I treće, zaboravlja da ako ovako počnemo, onda možemo reći da je i EU velika Jugoslavija. EU je velika Jugoslavija, a ovo je mala Jugoslavija. .. ali u stvari ne, ovo je ni više ni manje nego stvaranje prostora koji živi po principima, vrijednostima i mehanizmima EU -a, dok se svaka od zemalja trudi da se integriše u EU “, poručio je Rama.

Lideri Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije danas će u Skoplju potpisati tri sporazuma kojima će se olakšati kretanje između tri države.

Na ekonomskom forumu u Skoplju učestvuju i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Trojica lidera potpisali su 10. oktobra 2019. godine u Novom Sadu deklaraciju o slobodi protoka kapitala, robe, usluga i ljudi koja predviđa da se do kraja 2021. godine ove tri države Zapadnog Balkana nađu u jedinstvenom sistemu koji će omogućiti bolji poslovni ambijent, lakši transport roba i zapošljavanje, ali i prelaženje granica samo s ličnom kartom.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Želimo #region #donijeti #primjer #Evropske #unije

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker