POLITIKA

Želimo veću prisutnost KFOR-a na sjeveru Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je dao intervju za američki kanal CNN, a razgovor je vodila poznata novinarka Christiane Amanpour, javlja Anadolu.

Komentirajući nedavno upozorenje SAD-a da Srbija gomila vojsku blizu granice s Kosovom, Vučić je kazao da Beograd uvijek poštuje sve izvještaje Bijele kuće i drugih institucija Sjedinjenih Američkih Država te je dodao da novi izvještaj nije bio potpuno tačan.

Vučić je podsjetio na “sporazum s NATO-om prema kojem Srbija može imati trupe u zoni nadomak administrativnog prijelaza s Kosovom”.

“Mi smo 2001. godine potpisali aranžman s NATO-om o pristupu Kopnenoj zoni sigurnosti i dogovoreno je da koristimo vojsku bez ikakvih ograničenja. Sada imamo 4.400 vojnika u zoni i to je uobičajeno“, rekao je Vučić pa dodao kako vojska prati situaciju na terenu i da su snage premještene kako bi “bile najkorisnije“.

Predsjednik Srbije je kazao da nije bilo razloga za brigu i da Srbiji nije potreban sukob s NATO-om, već obrnuto.

“Želimo veću prisutnost KFOR-a na sjeveru Kosova. To je jedan od načina na koji bi se povećala sigurnost srpskog naroda na Kosovu“, naglasio je Vučić.

Dodao je da nije podignuta borbena gotovost Vojske Srbije u blizini administrativne linije.

“Ali, ja nisam potpisao ni neki viši stepen uzbune. Broj ljudstva nije bio veći ni od 60 posto, što je obično na administrativnoj liniji. Srbija je posljednja zemlja kojoj su bili potrebni incidenti na Kosovu zbog dinamike dijaloga“, rekao je Vučić.

Kazao je da će “Srbija pozvati na odgovornost sve ljude koji su činili kaznena djela” i da će “tužiteljstvo obaviti svoj posao”. Dodao je da je Milan Radoičić, vođa grupe prilikom nedavnog napada na kosovsku policiju u Banjskoj, “dostupan našim organima”, ali da “su korijeni problema to što su Srbi na udaru i moraju se braniti”.

Amanpour je pitala i podržava li ono što je Novak Đoković napisao na kameri u maju ove godine (Kosovo je Srbija, stop nasilju).

“Vjerujem da je Novak Đoković rekao nešto iz dubine svog srca. U to vjeruje 99 posto Srba. Mi političari moramo biti pragmatični i moramo nalaziti rješenja kroz dijalog“, odgovorio je Vučić.Na internet stranici Anadolu Agency (AA) objavljen je samo dio sadržaja vijesti koje su putem našeg Sistema protoka vijesti (HAS) dostupne korisnicima. Molimo da nas kontaktirate za pretplatu.
Source link
#Želimo #veću #prisutnost #KFORa #sjeveru #Kosova

povezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
BosanskiTürkçeالعربيةEnglishEspañol

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker